Unkari kertoi keskiviikkona, ettei se voi tukea EU:n ehdottamaa vaiheittaista venäläisen öljyn täyskieltoa nykymuodossaan. Ulkoministeri Peter Szijjarton mukaan se tuhoaisi täysin maan energiantuotannon.
Unkari ja Slovakia ovat jo aikaisemmin olleet kieltoa vastaan, sillä kummallakaan maalla ei ole omaa yhteyttä rannikolle ja kumpikin on hyvin riippuvainen venäläisestä öljystä.
Szijjarto sanoi Facebookissa Unkarin olevan valmis tukemaan pakotteita, jos öljyputkia pitkin toimitettava öljy jätetään niiden ulkopuolelle.
Ukrainan mukaan sellaiset maat, jotka vastustavat EU:n ehdottamaa venäläisen öljyn täyskieltoa, ovat osallisia Venäjän joukkojen tekemiin rikoksiin Ukrainassa, koska ne rahoittavat Venäjän armeijaa.
Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan Venäjä käyttää öljystä ja kaasusta saamiaan tuloja sotakoneistonsa rahoittamiseen.
EU-komissio esittää: täyskielto käyttöön vaiheittain
EU-komissio on esittänyt venäläisen öljyn täyskieltoa, joka otettaisiin käyttöön vaiheittain. Venäläisestä raakaöljystä luovuttaisiin kuuden kuukauden kuluessa ja öljyjalosteista vuoden loppuun mennessä.
Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan on pidettävä huoli, että kiellon vaikutus maailmanmarkkinoihin olisi mahdollisimman vähäinen ja tahattomilta haitoilta vältyttäisiin samalla, kun paine Venäjää kohtaan kasvatettaisiin mahdollisimman suureksi.
Ehdotusta öljyn tuontikiellosta oli osattu odottaa, sillä öljypakotteita oli valmisteltu EU:ssa jo jonkin aikaa. Aiemmassa pakotepaketissa EU on kieltänyt venäläisen kivihiilen tuonnin. EU:n kanssa käytävä öljykauppa on kuitenkin Venäjälle paljon merkittävämpi tulonlähde kuin kivihiili.
Mahdollisia poikkeuksia
Asian etenemisen on arvioitu tulleen mahdolliseksi, kun Saksa luopui aiemmasta vastustelustaan. Osalla EU-maista on kuitenkin edelleen varaumia.
– Siitä ei tule helppoa. Jotkin jäsenmaat ovat hyvin riippuvaisia venäläisestä öljystä, mutta meidän on vain yksinkertaisesti tehtävä se (öljykielto), von der Leyen sanoi esitellessään pakettia EU-parlamentin täysistunnossa Strasbourgissa keskiviikkona.
Seuraavaksi asia siirtyi EU-maiden suurlähettiläiden keskusteltavaksi. Jotta pakotteet tulisivat voimaan, EU-maiden on hyväksyttävä ne yksimielisesti.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) kommentoi keskiviikkona Twitterissä, että ehdotus tuontikiellosta on kannatettava. Lintilän mukaan Suomi on valmistautunut.
– Suomalaisyritykset ovat jo ennakkollisesti lopettaneet öljyn tuontia Venäjältä, Lintilä tviittasi.
Lisää pankki- ja henkilöpakotteita
Uudessa pakotepaketissa EU-komissio esitti myös Venäjän suurimman pankin Sberbankin ja kahden muun keskeisen pankin sulkemista kansainvälisen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.
Swift-maksujärjestelmä on hyvin keskeinen työkalu pankeille ja rahoituslaitoksille. EU on jo aiemmissa pakotteissaan sulkenut venäläispankkeja ulos Swift-järjestelmästä.
Pakotepaketissa laajennettaisiin myös henkilöpakotteita. Von der Leyenin mukaan pakotelistoille lisätään muun muassa Venäjän asevoimien korkea-arvoisia upseereja ja henkilöitä, joiden epäillään olevan vastuussa sotarikoksista Butshassa sekä Mariupolin julmasta piirityksestä.
Uutistoimisto AFP kertoi näkemänsä asiakirjan perusteella, että pakotelistalle lisättäisiin Venäjän ortodoksikirkon johtaja, patriarkka Kirill.
AFP:n mukaan uudella nimilistalla olisi 58 ihmistä, joihin lukeutuisivat myös Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin vaimo, tytär ja poika. Peskov on lisätty EU:n pakotelistalle jo aiemmin.
Venäläismedian lähetyksiä estettäisiin EU:ssa
Komissio ehdotti myös, että kolmen suuren venäläisen valtio-omisteisen tiedotusvälineen lähetykset ja muu sisällönjako kiellettäisiin EU:n alueella.
Aiemmin EU on kieltänyt pakotteillaan Venäjän valtiollisen Russia Today -kanavan (RT) ja valtiollisen uutistoimiston Sputnikin sekä niiden tytäryhtiöiden toiminnan EU:n alueella.
---
Lähteenä myös uutistoimisto AFP.