Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL:n suositus neljänsistä koronarokotteista laajenee – epidemia on Suomessa hellittänyt

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoi torstaina laajentavansa hieman neljänsien koronarokotteiden suositusta. THL suosittelee, että kunnat tarjoavat neljännen koronarokoteannoksen myös niille iäkkäille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet.

Neljättä koronarokotetta eli toista tehosteannosta on jo aikaisemmin suositeltu 12 vuotta täyttäneille vakavasti immuunipuutteisille, 80 vuotta täyttäneille ja kaikille hoivakodeissa asuville iäkkäille.

THL:n tämänhetkisen arvion mukaan muulle väestölle neljänsistä annoksista on suurempi lääketieteellinen hyöty, jos ne jaetaan myöhemmin. Mahdollinen ajankohta on syksyllä.

Jos tilanne muuttuu huonommaksi esimerkiksi uusien varianttien vuoksi, THL varautuu kuitenkin antamaan suosituksia neljännen annoksen laajentamisesta jo ennen syksyä.

– Neljännen rokoteannoksen antamisen ajankohta laajemmin väestölle täytyy miettiä tarkoin. Tehosteannoksesta saatava kansanterveydellinen hyöty on arvioiden mukaan oleellisesti vähäisempi laskevan kuin juuri nousevan epidemian aikana, kertoi THL:n tutkimuspäällikkö Merit Melin tiedotteessa.

THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek puolestaan kertoi MTV:n uutisille, että koronarokotteesta on todennäköisesti tulossa influessarokotteen kaltainen vuosittain annettava rokote.

Koronarokote joudutaan todennäköisesti jatkossa päivittämään jokaiselle epidemiakaudelle erikseen influenssarokotteen tapaan.

Vielä ei Nohynekin mukaan ole päätetty, ketkä kaikki Suomessa voisivat saada koronarokotteen joka vuosi.

Epidemia helpottanut maaliskuun puolivälin jälkeen

THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön koronakatsauksessa kerrottiin, että epidemiatilanne Suomessa on helpottanut.

Suomessa rekisteröidyt koronatapaukset sekä sairaala- ja tehohoitotapaukset ovat olleet laskussa maaliskuun puolivälin jälkeen. Myös valtakunnallinen koronan ilmaantuvuus jätevedessä on kääntynyt laskuun. Rokotukset suojaavat vakavammilta tautimuodoilta edelleen hyvin.

Torstaina raportoitiin 211 uutta koronaan liittyvää kuolemantapausta edeltävään viikkoon verrattuna. Yhteensä koronaan liittyviä kuolemantapauksia on Suomessa kirjattu 4 150 koko pandemian aikana.

– Koko epidemian aikana menehtyneiden keski-ikä (mediaani) on 83 vuotta. Koronaan liittyvien kuolemien määrä on kasvanut tartuntojen levitessä laajasti myös ikääntyneiden keskuudessa, THL totesi tiedotteessa.

Viikkojen 16–17 eli 18.4.–1.5. välisenä aikana erikoissairaanhoitoon tuli yhteensä runsaat 600 uutta koronapotilasta. Uusien koronapotilaiden määrä on laskenut huhtikuussa, jota ennen potilaita tuli hoitoon kahden viikon ajanjaksolla yli 800. Myös tehohoidon tarve on kääntynyt maaliskuun jälkeen laskuun. Viikkojen 16–17 aikana tehohoitoon tuli 38 uutta koronapotilasta, kun kahdella edeltävällä viikolla tehohoitoon päätyi 58 uutta koronapotilasta.

Keskiviikkona sekä teho-osastoilla että muilla erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla olevista koronapotilaista yli 40 prosenttia oli hoidossa ensisijaisesti muun syyn kuin koronavirustaudin vuoksi.

"Koronavirus tullut jäädäkseen"

THL:n johtaja Mika Salminen kuitenkin muistutti, että koronavirus on tullut jäädäkseen. Etenkin talvisin on varauduttava uusiin epidemia-aaltoihin.

– Kesää voi kuitenkin odottaa hyvin mielin ja tautitilanteen pitäisi olla rauhallinen. Syksyn tilannetta emme voi täysin ennustaa, hän sanoi.