Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaupan alan yritykset neuvottelevat sopimusehtoja uusiksi – taustalla maatalouden kustannuskriisi

Kaupan alan yritykset ovat käynnistäneet neuvotteluja sopimusehdoista elintarvikeketjun sopimuskumppaniensa kanssa, kertoo Päivittäistavarakauppa (PTY). Järjestön mukaan neuvottelut ovat myös johtaneet aiemmin neuvoteltujen ehtojen uusimiseen.

Sopimusneuvotteluiden taustalla on elintarvikkeiden tuotantoon liittyvä poikkeuksellinen kustannuskriisi. Muun muassa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK on aiemmin arvostellut kauppaa haluttomuudesta neuvotella sopimuksia uusiksi.

Kysely oli kohdistettu PTY:n vähittäiskaupan ja foodservice-tukkukaupan yrityksille. Kyselyn mukaan kaikki vastaajat ovat kustannuskriisin ratkaisemiseksi käynnistäneet neuvottelut sopimusehdoista omien sopimuskumppaniensa kanssa.

PTY kertoo, että kaupan yritysten pääasiallisina sopimuskumppaneina ovat elintarviketeollisuuden yritykset. Vain runsas prosentti hankintojen arvosta tehdään suoraan alkutuottajilta.

Vastaukset osoittavat PTY:n mukaan, että kaupan yrityksillä ei käytännössä ole keinoja varmistaa, että mahdollisesti maksettavat lisähinnat välittyvät elintarvikeketjussa alkutuotantoon asti.

Julkinen sektori ei ole ollut halukas avaamaan neuvotteluja

Kauppaketjujen vastauksista käy myös ilmi, että julkinen sektori on ainoa toimija tai sopimuskumppani, joka ei ole ollut halukas avaamaan neuvotteluja aiemmin sovituista sopimusehdoista.

– On yllättävää, että julkinen sektori merkittävänä päivittäistavarakaupan sopimuskumppanina ei ole ollut valmis joustoihin yksityisten toimijoiden tavoin. Toivottavasti tähän saadaan pian muutos, sanoo PTY:n toimitusjohtaja Kari Luoto tiedotteessa.

S-ryhmä ja K-ryhmä ovat jo aiemmin kertoneet STT:lle avanneensa neuvottelut sopimusten tarkistamisesta maatalouden kustannuskriisin vuoksi.

Muita PTY:n kyselyyn vastanneita yrityksiä ovat muun muassa Lidl, Tokmanni, Minimani ja R-kioski. Lisäksi kyselyyn vastasi useita alan tukkuyrityksiä.