Saksaan Venäjältä tulevan maakaasun määrä on pudonnut neljänneksellä sen jälkeen, kun Ukraina keskeytti maakaasun siirron keskeisessä putkistossa, kertoivat saksalaisviranomaisten tilastot keskiviikkona
Saksan mukaan se on onnistunut korvaamaan venäläisen kaasun tuonnilla Norjasta ja Hollannista.
Ukrainan sulkema putkilinja kulkee Tshekin ja Slovakian kautta Baijeriin Saksassa. Saksa on erittäin riippuvainen venäläisestä kaasusta, sillä noin 55 prosenttia sen maakaasun tuonnista tuli Venäjältä ennen Ukrainan sotaa.
Vaikka Saksa on onnistunut jonkin verran vähentämään riippuvuuttaan venäläisestä kaasusta, se vastustaa edelleen venäläisen kaasun tuonnin täyskieltoa.
Kaasunsiirrosta vastaava GTSOU-ukrainalaisyritys perusteli siirron katkaisemista sillä, ettei se pysty enää siirtämään kaasua turvallisesti Sohranivkan rajanylityspaikan kautta Venäjän hyökkäyksen vuoksi.
Nouseeko maakaasun hinta?
GTSOU on tarjonnut vaihtoehtoista reittiä maakaasulle. Sen mukaan kaasua voisi siirtää Sudzhan kautta. Sudhza on toinen merkittävä kaasunsiirtokohta Venäjältä Ukrainassa kulkevaan putkistoon.
Venäläinen Gazprom on sanonut, että kaasun kulkureitin muutos ei ole mahdollinen ja vetosi siihen, miten siirtojärjestelmä toimii. Ukrainalaisen, valtio-omisteisen energiayhtiön Naftogazin mukaan vaihtoehtoiselle siirtoreitille ei ole teknisiä esteitä.
Talousuutisia välittävän Bloombergin mukaan Ukraina on jo aiemmin varoittanut Venäjää siitä, että Venäjän joukkojen toiminta maiden rajalla sijaitsevan Luhanskin alueella voi keskeyttää noin kolmanneksen Venäjän kaasunsiirrosta Eurooppaan.
Bloomberg arvioi, että keskiviikkona tapahtuva sulku nostaa kaasun hintaa Euroopassa.