Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

McDonald's lähtee Venäjältä yli 30 vuoden toiminnan jälkeen

Hampurilaisjätti McDonald's aikoo myydä liiketoimintonsa Venäjällä paikalliselle ostajalle ja poistua Venäjän markkinoilta, yhtiö kertoi maanantaina.

McDonald's oli jo maaliskuussa sulkenut kaikki yli 800 ravintolaansa Venäjällä. Vielä tuolloin yhtiö oli kutsunut ravintoloiden sulkemista väliaikaiseksi, mutta nyt edessä on poistuminen Venäjältä.

McDonald'silla on Venäjällä noin 62 000 työntekijää. Ketju sanoo jatkavansa palkanmaksua työntekijöille, kunnes Venäjän-liiketoiminnot on saatu myytyä.

Myynnin jälkeen ravintolat eivät voi enää käyttää McDonald'sin nimeä, logoa, brändiä tai ruokalistaa, ketju sanoi. McDonald's pitää kuitenkin yhä hallussaan tavaramerkkinsä Venäjällä.

McDonald's on ehtinyt toimia Venäjällä yli 30 vuoden ajan. Ketju avasi ensimmäisen ravintolansa Moskovassa vuonna 1990, hieman ennen Neuvostoliiton romahdusta. Ravintolassa Pushkinin aukiolla Moskovassa kävi avajaispäivänä yli 30 000 asiakasta, yhtiö kertoo verkkosivuillaan.

– McDonald's ja Venäjä ovat niin pitkälle kietoutuneet yhteen, että on vaikeaa kuvitella yhtä ilman toista, sanoi McDonald'sin toimitusjohtaja Chris Kempczinski viestissään maanantaina.

Lähdöstä yli miljardin dollarin alaskirjaus

Vetäytymisen taustalla on Venäjän helmikuussa aloittama hyökkäyssota Ukrainassa ja sen aiheuttamat seuraukset. Ketju sanoi päätyneensä siihen, että liiketoimintojen omistaminen Venäjällä ei ole enää kestävää eikä linjassa McDonald'sin arvojen kanssa.

– Sitoutuminen arvoihimme tarkoittaa, että kaaremme eivät enää jatkossa voi loistaa siellä, Kempczinski sanoi tiedotteessa.

Yhdysvaltalaisketju sanoo käynnistäneensä prosessin Venäjän-liiketoimintojen myymiseksi.

Venäjän-liiketoiminnot ovat tuoneet yhdeksän prosenttia McDonald'sin liikevaihdosta ja kolme prosenttia liikevoitosta. Yhtiö ennakoi tekevänsä arviolta 1,2–1,4 miljardin dollarin alaskirjauksen Venäjältä lähdön seurauksena.

McDonald's kertoi myös, että sen ravintolat Ukrainassa pysyvät yhä suljettuina. Ketju jatkaa työntekijöiden palkkojen maksamista Ukrainassa.

Lähteenä myös AFP.