Monissa Suomen sairaaloissa hellesäihin on varauduttu riittämättömästi, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kyselytutkimuksesta.
Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittamaan, viime vuoden lopulla tehtyyn kyselyyn vastattiin noin 140 sairaalasta eri puolilta Suomea. Osassa niistä on hellesäillä mitattu jopa yli 30 asteen sisälämpötiloja, ja suuressa osassa sairaaloita sekä potilaat, omaiset että henkilökunta ovat valittaneet sisätilojen kuumuudesta.
Kuumuus on huomattava terveysriski erityisesti pitkäaikaissairaille ja ikääntyneille, ja viikkojen mittaisesta helleaallosta voi THL:n mukaan aiheutua Suomessa useita satoja kuolemia.
Yleisimmin kuumuudesta kärsitään kyselyn mukaan vuodeosastojen potilashuoneissa, henkilöstön taukotiloissa ja hoitotoimenpide- sekä tutkimustiloissa. Kuumuus voi haitata myös lääkkeiden säilytystä.
Kyselyn perusteella hellehaitat selittyvät osin varautumisen puutteella. Vain kolmannes kyselyyn vastanneista sairaaloista sanoi huomioivansa helteen aiheuttamat häiriöt valmiussuunnittelussaan, vaikka suurin osa vastaajista tiedosti tarpeen varautua helteisiin.
Koneellinen jäähdytys saattaa puuttua kokonaan
Ongelma ei ole poistumassa: yli neljä viidestä kyselyyn vastanneesta kertoo uskovansa, että tarve ehkäistä helteen haittoja lisääntyy Suomessa merkittävästi seuraavien kymmenen vuoden aikana.
– Tulevaisuudessa tarve hellevarautumiselle sosiaali- ja terveydenhuollossa kasvaa entisestään, kun ilmasto lämpenee ja väestö ikääntyy, sanoo THL:n tutkija Virpi Kollanus tiedotteessa.
Suuressa osassa sairaaloista ei ole kirjallisia ohjeistuksia potilaiden tai työntekijöiden suojaamiseksi kuumuudelta, ja koneellinen jäähdytys joko ei ole lainkaan mahdollista tai onnistuu vain osassa tiloista.
Yli puolet vastaajista kertoi kaipaavansa toimintaohjeiden lisäksi lisätietoa kuumenemisen ehkäisemisen keinoista, tukea investointeihin sekä vastuiden määrittelyä. Lisäksi vastaajat toivovat, että helteen terveyshaittoja ehkäistäisiin vahvistamalla varautumisen kansallista ohjausta.
– Helteen haittoja on vaikea täysin ehkäistä, jos sisätilat kuumentuvat voimakkaasti. Sairaaloissa on siten tärkeää suojata tiloja kuumuudelta. Jos muut keinot eivät riitä, tulisi käyttää koneellista jäähdytystä, Kollanus kertoo.
Kollanus ehdottaa, että varautumista tuettaisiin parantamalla sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoiden ohjeistuksia sekä määrittämällä hoitolaitoksille sisälämpötilojen ohje- tai raja-arvot, joissa huomioidaan potilasturvallisuus.
Lisäksi Ilmatieteen laitoksen hellevaroituksia olisi THL:n mukaan mahdollista kehittää niin, että tieto varoituksista ja viranomaisohjeista menisi automaattisesti sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Kyselyyn vastanneista sairaaloista vain puolet kertoi huomioivansa hellevaroitukset toiminnassaan.