Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n von der Leyen ehdottaa enintään yhdeksän miljardin euron lisäapua Ukrainalle

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ehdottaa enintään yhdeksän miljardin euron lisäapua sodan runtelemalle Ukrainalle.

Komissiosta kerrottiin AFP:lle tavoitteen olevan, että EU hankkisi rahat markkinoilta ja tarjoaisi apua Ukrainalle lainamuodossa.

Lausunnossaan Von der Leyen sanoi myös, että on aika ajatella Ukrainan uudelleenrakentamista, loppui sota milloin tahansa.

Hän kertoi EU:n olevan "strategisesti kiinnostunut" viemään rakennustöitä eteenpäin. Uudelleenrakentamiseen annettavan rahan tulisi olla ehdollista niin, että Ukraina sitoutuisi toteuttamaan uudistuksia, joita tarvitaan, jotta maa voisi jonain päivänä liittyä EU:n jäseneksi.

Uudistuksia tarvitaan esimerkiksi korruption kitkemiseen ja hallinnon parantamiseen.

Venäjä karkottaa ranskalaisia, espanjalaisia ja italialaisia diplomaatteja

Venäjä kertoi keskiviikkona karkottavansa lisää diplomaatteja maasta. Italialaisia diplomaatteja karkotettiin yhteensä 24, espanjalaisia 27 ja ranskalaisia 34.

Venäjän ulkoministeriön mukaan diplomaattien on julistettu olevan persona non grata eli ei-toivottuja henkilöitä.

Karkotuspäätösten kerrotaan olevan vastatoimi maiden tekemille venäläisten diplomaattien karkotuksille. Ranska karkotti aikaisemmin 41 venäläistä diplomaattia, mitä Venäjä kutsui provosoivaksi ja perusteettomaksi päätökseksi.

– On painotettu, että tämä askel aiheuttaa vakavia vaurioita Venäjän ja Ranskan suhteisiin ja valtioiden väliseen yhteistyöhön, Venäjän ulkoministeriö sanoi.

Myös useat muut maat, kuten Tanska, Saksa, Hollanti, Belgia, Irlanti, Viro, Latvia, Liettua, Bulgaria, Slovakia ja Puola, ovat karkottaneet venäläisiä diplomaatteja.