Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Venäjän kaasutoimitukset Suomeen loppuvat, Turkin Erdoganin odotetaan keskustelevan Suomen ja Britannian kanssa, koronarajoitusten päättyminen ei tuo kaikkien aikojen rakkauden kesää

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Venäjän kaasutoimitukset Suomeen loppuvat tänään

Maakaasun toimitukset Venäjältä Suomeen loppuvat tänään aamuseitsemältä. Venäläinen energiayhtiö Gazprom ilmoitti asiasta eilen.

Maakaasua Suomeen tuova yhtiö Gasum kertoi Gazpromin ilmoituksen jälkeen alkavansa toimittaa maakaasua asiakkailleen Viron kaasuverkon kautta Balticconnector-putkea pitkin.

Venäläisen kaasun tuonnin lopettamisen taustalla ovat Gasumin ja Gazpromin väliset sopimuskiistat. Venäläinen energiajätti on muun muassa vaatinut Gasumia maksamaan kaasusta ruplissa, mihin Gasum ei ole suostunut.

Turkin Erdoganin odotetaan keskustelevan tänään Suomen ja Britannian kanssa

Poikkiteloin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden eteen asettunut Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on sanonut puhuvansa tänään Suomen ja Britannian kanssa. Asiasta kertoi turkkilainen Dünya-lehti eilen perjantaina.

Jutussa Erdogan ei mainitse, kenen kanssa hänen on määrä keskustella. Tasavallan presidentin kanslia ei kommentoinut asiaa. Sen mukaan käytäntönä on, että presidentin puheluista tiedotetaan jälkikäteen.

Turkki on laatinut pitkän vaatimuslistan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden ehdoksi. Listalla on muun muassa asevientikiellon purkaminen sekä terroristiepäiltyjen palauttaminen Turkille.

Koronarajoitusten päättyminen ei tuo kaikkien aikojen rakkauden kesää

Avioliittoja solmitaan Suomessa vuosi vuodelta vähemmän. Tilastokeskuksen väestönmuutostietojen mukaan vuonna 2021 solmittiin vähiten avioliittoja yli sataan vuoteen.

Viime vuosien laskuun ovat vaikuttaneet sekä koronapandemia että yleinen avioliiton merkityksen muutos.

Digi- ja väestötietovirastosta ja isoista seurakunnista kerrotaan STT:lle, että kesän hääkalenteri ei näytä poikkeuksellisen kiireiseltä, vaikka kokoontumisrajoitukset ovat päättyneet. Tavanomaisen kesän tapaan vihkikalenterit alkavat olla lähes täynnä, mutta satunnaisia aikoja on vielä vapaana.

Yksi ihminen kuollut huoneistopalossa Espoon Olarissa

Yksi ihminen on kuollut huoneistopalossa Espoossa, kertoo Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos.

Länsi-Uudenmaan poliisi kertoi viestipalvelu Twitterissä, että pelastuslaitos sammutti yhteen asuntoon rajoittuneen palon. Poliisin mukaan syttymissyyn selvittämiseksi aloitetaan tutkinta.

Hälytys rakennuspalosta Espoon Olarin kaupunginosan Ylismäentielle tuli hieman puolenyön jälkeen lauantain vastaisena yönä.

Leijonat kohtaa MM-jäällä Itävallan

Suomi kohtaa tänään jääkiekon MM-kotikisoissaan Tampereella Itävallan. B-lohkon kohtaaminen on Suomen kuudes ottelu eli viimeistä edellinen alkulohkopeli MM-jäällä.

Suomi ja Itävalta ovat viimeksi kohdanneet MM-turnauksessa vuonna 2013 Helsingissä. Tuolloin Leijonat voitti 7–2. Suomi ei ole koskaan hävinnyt arvokisoissa Itävallalle.

Itävalta yllätti aiemmin MM-Tampereella Kari Jalosen valmentaman Tshekin voittomaalikisan jälkeen 2–1. Itävalta–Suomi-ottelu alkaa tänään kello 16.20.

Madridissa suljettiin sauna ilmenneiden apinarokkotapausten takia

Espanjan pääkaupungissa Madridissa sijaitseva sauna suljettiin ilmenneiden apinarokkotapausten takia. Madridin alueen terveysviranomaiset kertoivat perjantaina vahvistaneensa 21 tartuntaa. Tartuntaepäilyjä on 19. Useimmat tapaukset ovat viranomaisten mukaan yhdistettävissä Paraiso-saunaan.

Useat Euroopan maat ovat kertoneet tartunnoista viime aikoina ja Maailman terveysjärjestö WHO on kertonut tautia havaitun jo 11 maassa. WHO on kertonut tutkivansa taudin mahdollisia kytköksiä miesten väliseen seksiin. (Lähde: AFP)

Äänestys alkanut Australian parlamenttivaaleissa

Australiassa äänestetään tänään lauantaina edustajista Australian kaksikamariseen parlamenttiin.

Ensimmäiset äänestyspaikat aukesivat Itä-Australiassa kello yhdeltä Suomen aikaan lauantain vastaisena yönä.

Gallup-kyselyiden perusteella eniten ääniä olisi saamassa Anthony Albanesen johtama työväenpuolue. Liberaalipuoluetta edustavan nykyisen pääministerin Scott Morrisonin johtama koalitio on ollut gallupeissa kuusi prosenttiyksikköä työväenpuoluetta perässä, mutta gallup-kaula on kaventunut kevään mittaan.

Vaaleissa rekisteröityneitä äänestäjiä on yli 17 miljoonaa. Ennakkoon äänesti yli seitsemän miljoonaa australialaista. (Lähde: AFP)

Tiger Woods ylsi PGA-mestaruuskilpailun viikonlopun viheriölle

Yhdysvalloissa golfin konkaritähti Tiger Woods onnistui varmistamaan paikan kolmannelle kierrokselle kauden toisen major-turnauksen PGA-mestaruuskilpailun toisena pelipäivänä.

Kisan johdossa on Yhdysvaltain Will Zalatoris yhden lyönnin erolla toisena olevaan Chilen Mito Pereiraan. Ensimmäisen kierroksen jälkeen turnausta johtanut pohjoisirlantilainen Rory McIlroy tippui viidenneksi.

Maailmanlistan ykkönen Scottie Scheffler puolestaan tippui jatkosta.

Oklahoman Tulsassa pelattu toinen kierros päättyi varhain lauantaina Suomen aikaan. (Lähde: AFP)