Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomalaista varhaisperunaa löytyy jo kaupoista, myös mansikkaa ja vadelmaa ehtii viikonlopun juhlapöytään

Ensimmäiset varhaisperunat ovat jo ehtineet kauppoihin, vaikka pääosa perunan istutuksista on edelleen kesken, kertoo ProAgria. Tulevana kevätjuhlaviikonloppuna on tarjolla myös kotimaista mansikkaa ja pienempiä määriä vadelmaa.

– Varhaisperunapuoli on kärsinyt jonkin verran tästä koleasta keväästä. Niitä päästiin istuttamaankin (tavanomaista) vähän myöhemmin, koska pellolla oli paljon lunta ja jäätä. Varhaisperunaa on saatavissa pieniä eriä, ProAgrian palvelukehityksen ja kasvintuotannon johtava asiantuntija Sari Peltonen sanoo.

ProAgrian mukaan viime viikolla alkaneet sateet ovat keskeyttäneet myös muun muassa viljojen ja öljykasvien kylvöjä koko Suomessa. Kylvöt ovat noin viikon myöhässä keskimääräisestä aikataulusta. Perunan istutukset ovat vielä kesken etenkin Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla.

Kasvihuoneiden käyttö yleistyy

Ilman harsoa kasvavat mansikat ja vadelmat ovat aloittamassa kukintaansa Etelä- ja Länsi-Suomessa.

– Marjapuolella kasvihuoneet jouduttavat jonkin verran kehitystä, ja varsinkin kotimaista mansikkaa ja pieniä määriä vadelmaa on tarjolla, Peltonen sanoo.

Lisäksi hän mainitsee saatavilla olevat kausivihannekset varhaissipulin ja -porkkanan, joita myös kasvatetaan muovikatteen alla.

– Kotimaisen raparperin aika on nyt parhaimmillaan. Se kasvaa vähän viileämmässäkin, eikä ole niin paljon kärsinyt koleasta.

Myös kotimaista parsaa saattaa löytää nyt kaupoista. Sen tuottajia on Hämeessä ja Varsinais-Suomessa.

Suomalaiset tuottajat ovat lisänneet Peltosen mukaan viime vuosina kasvihuoneiden käyttöä.

– Vältytään sään aiheuttamilta haitoilta, ja esimerkiksi marjojen laatu pysyy parempana. Niiden käyttö kasvattaa tuotantoaikaa kummastakin päästä, hän mainitsee kasvatushuoneiden käytön etuja.

Seuraavaksi tähdätään parin–kolmen viikon päähän juhannukseen, Peltonen toteaa. Silloin kotimaisia perunoita, vihanneksia ja marjoja alkaa olla tarjolla vielä monipuolisemmin.