Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläislehti: Itävalta maksanut venäläiskaasusta euroissa – näin uusi maksujärjestelmä on auttanut sodan aloittanutta maata

Itävalta on maksanut venäläiskaasusta euroissa, kertoo venäläislehti RBC. Itävaltalaisen energiayhtiö OMV:n edustaja on RBC:n mukaan todennut, että yhtiö on euroilla maksamalla "saanut päätökseen pakotteiden vaatimukset täyttävän maksuprosessin".

OMV ja saksalainen energiajätti Uniper ovat ilmoittaneet jo aiemmin taipuvansa Venäjän uuteen maksujärjestelmään, jossa kaasusta maksetaan ruplissa.

OMV on avannut toukokuussa ruplamääräisen tilin Gazprompankissa, kuten myös saksalainen energiajätti Uniper. Uniperin enemmistöomistaja on suomalainen Fortum.

Euroopan komissio on pitänyt järjestelmää yrityksenä kiertää pakotteita. Sittemmin EU on todennut, etteivät pakotteet kiellä tilien avaamista Gazprombankissa ja kaasun maksamista sopimuksessa mainitussa valuutassa.

Euroissa tai dollareissa maksamisen jälkeen yritysten on kuitenkin annettava "selkeä ilmoitus" siitä, että maksu on suoritettu ja ne katsovat "velvoitteidensa täyttyneen".

Gazprom on lopettanut kaasun siirron tanskalaiselle Orstedille ja brittiläiselle Shellille. Myös Suomi, Hollanti, Puola ja Bulgaria ovat kieltäytyneet maksamasta kaasusta ruplissa ja putkikaasun tulo on päättynyt.

Venäjän uudessa maksumallissa ostajan pitää avata Gazprompankkiin kaksi tiliä: valuutta- ja ruplatili. Maksu suoritetaan valuuttatilille, jonka jälkeen Gazprompankki muuntaa sen rupliksi ja siirtää ruplatilille.

Uudella maksujärjestelmällään Venäjä on saanut kompensoitua muualla maailmassa olevia jäädytettyjä valuuttavarantojaan ja saanut ruplan kurssin vahvistumaan suhteessa euroon ja dollariin.

Järjestelmä on toistaiseksi auttanut Venäjää myös selviytymään valuuttalainojensa korkomaksuista ja välttämään maksukyvyttömyyden.