Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK ja Eurooppa vaativat loppua Venäjän joukkojen harjoittamalle seksuaaliselle väkivallalle Ukrainassa

Yhdistyneet kansakunnat (YK) ja Eurooppa vaativat Venäjää lopettamaan sen joukkojen harjoittaman epäillyn seksuaalisen väkivallan Ukrainassa. Venäjä kutsui syytöksiä valheiksi.

– Venäjän on lopetettava raiskaukset, väkivalta ja julmuudet omissa riveissään. Venäjän on lopetettava tämä häpeällinen, provosoimaton sota Ukrainan kansaa vastaan, ja kehotamme Venäjää tekemään juuri niin, Yhdysvaltain suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa Albaniassa.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel syytti Venäjää myös sen hyökkäyksen aiheuttamasta ruokakriisistä.

Venäjä kiistää syytökset seksuaalisesta väkivallasta

Syytökset johtivat siihen, että Venäjän YK-suurlähettiläs Vassili Nebenzia poistui paikalta ja hänet korvattiin sijaisella. Nebenzia oli aiemmin kiistänyt sen, että Venäjän joukot ovat syyllistyneet seksuaaliseen väkivaltaan Ukrainassa. Hänen mukaansa syytöksille ei ole esitetty todisteita.

YK:n seksuaalista väkivaltaa käsittelevä erityisedustaja Pramila Patten uskoo, että Ukrainan humanitäärinen tilanne on muuttumassa ihmiskauppakriisiksi, kertoo uutiskanava CNN.

– Konfliktia pakenevat naiset ja lapset joutuvat ihmiskaupan ja hyväksikäytön kohteeksi, ja joissakin tapauksissa he joutuvat alttiiksi raiskauksille ja muille riskeille turvaa etsiessään, Patten sanoi YK:n turvallisuusneuvostolle New Yorkissa maanantaina.

Patten kertoi vierailleensa vastaanottokeskuksissa Ukrainan rajalla Puolassa ja Moldovassa. Hän kutsui ukrainalaisten siirtymiseen liittyviä suojeluhaasteita ennennäkemättömiksi.