Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hellerajojen ylittyminen jäi lauantaina parhaimmillaan vain yhden kymmenyksen päähän

Ilmatieteen laitoksen mukaan lauantaina jäätiin monessa paikkaa maata aivan hellerajan alle.

Korkeimmat lämpötilat mitattiin Heinolassa, missä lämpötila oli korkeimmillaan tasan 25 astetta. Ilmatieteen laitoksen määritelmän mukaan hellerajan ylittymiseen lämpötilan tulee olla yli 25 astetta, joten yksi celsiusasteen kymmenys lisää olisi rikkonut hellerajan.

Kesän toistaiseksi korkeimmat lämpötilat on mitattu toukokuun loppupuolella Oulunsalossa. Tuolloin lämpötila oli 25,4 astetta.

Sää oli Etelä-Suomessa aurinkoinen ja helleraja paikoitellen hyvin lähellä. Heinolan lisäksi korkeita lämpötiloja mitattiin esimerkiksi Kouvolassa ja Lappeenrannassa, joissa elohopea kiipesi 24,9 celsiusasteeseen.

Lämmin sää ei rajoittunut vain Etelä-Suomeen, sillä Utsjoellakin mitattiin lauantaina 24,4 asteen lämpötiloja. Lapin, Itä-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan lämpötilat olivat pääosin korkeimmillaan 22 ja 24 asteen välillä.

Länsirannikkoa aurinko ei niin lämmittänyt, UV-säteily voimakkaana Helsingissä

Länsirannikolla taas sää oli pilvistä ja viileämpää. Paikoitellen lämpötila ei päivän aikana noussut edes yli 15 asteeseen muun maan nauttiessa lämmöstä. Pohjois-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa sateli pitkin päivää. Oulun seudulla havaittiin sateen yhteydessä muutama salama, mutta ukkosmyrskyistä ei Ilmatieteen laitoksen mukaan voinut puhua.

Voimakkaasta UV-säteilystä varoitettiin aina Pirkanmaalle asti, mutta UV-indeksi nousi lopulta vain Helsingin seudulla kuuteen asti eli voimakkaaseen UV-säteilyyn, jolloin suositellaan vahvasti suojautumaan UV-säteilyltä.

Ilmatieteen laitoksen ennusteiden perusteella sunnuntain sää näyttäisi pysyvän isossa osassa maata lähes yhtä lämpimänä kuin lauantainakin, mutta hellerajojen ei odoteta paukkuvan vaan elohopean kiipeävän maksimissaan 22–23 asteeseen. UV-säteilyn odotetaan jatkuvan voimakkaana ainakin Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa, mistä Ilmatieteen laitos aikoo antaa varoituksen.