Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yritykset nostavat roimasti hintojaan Ukrainan sodan varjolla – KKV: korotukset mahdollisia vain erityistilanteissa

Yritykset lähettävät nyt paljon hinnankorotusilmoituksia aiemmin tehtyihin sopimuksiin. Hinnankorotuksia on tehty erityisesti talopakettitoimituksiin. Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) mukaan korotukset ovat voineet olla kymmeniä tuhansia euroja.

Kuluttajille on perusteltu jo tehtyjen sopimusten hintojen korottamista Ukrainan sodan ja Venäjä-pakotteiden aiheuttamalla rakennusmateriaalien kustannustason nousulla.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto korostaa, että yritys voi lain mukaan yksipuolisesti nostaa sovittua talopaketin tai rakennusurakan hintaa vain, jos tästä on etukäteen sovittu ja korotukselle on pätevä, sopimusehdoissa mainittu peruste.

Hinnankorotus voi olla mahdollista esimerkiksi ylivoimaisen esteen takia. Raaka-aine- ja materiaalikustannusten nousua ei automaattisesti voi pitää hinnankorotukseen oikeuttavana ylivoimaisena tilanteena, vaan asiaa täytyy arvioida tapauskohtaisesti. Jo tehtyjen töiden osalta hintaa ei voi jälkikäteen korottaa.

Vaikka yrityksellä olisi oikeus nostaa hintaa, on kuluttajalla lakiin perustuva oikeus halutessaan purkaa sopimus. Tämä edellyttää yli viiden prosentin hinnannousua sovitusta kauppahinnasta.

Jos kuluttaja purkaa sopimuksen hinnankorotuksen takia, ei yritys voi vaatia korvauksia. Sopimuksen purku tosin voi olla hankalaa, eikä edullisempia hintoja ole ehkä saatavissa, sillä alan kustannukset ovat yleisesti nousseet.

KKV:n mukaan hinnankorotusilmoituksia on tehty ylivoimaiseen esteeseen vedoten myös rakennustarvikkeiden tilauksista sekä muun muassa koronan vuoksi siirtyneistä juhlatilojen vuokrista ja pitopalvelusopimuksista.