Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Korona lisäsi satojen miljoonien mielenterveyshäiriöitä – Trump asetti varapresidentti Pencen vaaraan

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Mäntsälän peräänajossa toinen kuolonuhri

Kaksi ihmistä on kuollut tieliikenneonnettomuudessa Mäntsälässä Uudellamaalla, kertoo Keski-Uudenmaan pelastuslaitos.

Aiemmin oli kerrottu, että yksi ihminen oli kuollut ja toinen saanut vakavia vammoja henkilöautossa, kun rekka oli törmännyt heidän ajoneuvonsa perään Lahden moottoritiellä. Onnettomuus sattui kolmen kilometrin päässä Mäntsälän eteläisestä liittymästä illalla puoli kymmenen aikoihin.

Moottoritien pohjoiseen vievien kaistojen liikenne oli jonkin aikaa täysin poikki. Fintrafficin tieliikennekeskus kertoi alkuyöstä ennen puolta kahta tilanteen olevan ohi.

Poliisi oli palomestarin mukaan aloittamassa yhteenajon syyn tutkintaa turmapaikalla ennen kello yhtätoista illalla.

Opetusministeri Andersson Uutissuomalaiselle: Pakollinen ruotsin kielen yo-koe ei ole toteutumassa

Ruotsin kielestä ei ole tulossa pakollista ainetta ylioppilaskirjoituksissa, sanoo opetusministeri Li Andersson (vas.) Uutissuomalaiselle. Andersson ei pidä ylioppilastutkinnon rakenteen muuttamista järkevänä.

Opetusministeri kertoo esittävänsä, että asiassa ei ryhdytä lainsäädännöllisiin toimiin.

Pakolliset yo-aineet näyttävät siis jäävän entiselleen, vaikka tavoite toisen kotimaisen kielen kokeen palauttamisesta pakolliseksi on kirjattu hallitusohjelmaan. Toinen kotimainen kieli on opiskelijan äidinkielestä riippuen ruotsi tai suomi.

Euroopan komissiolta odotetaan mielipidettä Ukrainan EU-jäsenhakemukseen

Euroopan komissio ilmaissee tänään käsityksensä Ukrainan EU-jäsenhakemuksesta. Politico-verkkolehti kertoi jo maanantaina virkamieslähteisiinsä nojaten, että komissio suosittelee Ukrainalle virallista EU:n jäsenehdokkaan asemaa.

Eilen Kiovassa vierailleet Ranskan, Saksan, Italian ja Romanian johtajat ilmaisivat puoltavansa Ukrainalle "välitöntä" jäsenehdokkaan asemaa Euroopan unioniin liittymiseksi.

WHO peräänkuuluttaa mielenterveystoimia koronapandemian pahennettua ongelmia entisestään

Maailman terveysjärjestö WHO peräänkuuluttaa kaikilta mailta lisää mielenterveystoimia. Järjestö kuvailee kärsimyksen olevan valtaisaa ympäri maailman ja sanoo koronapandemian pahentaneen tilannetta entisestään.

Maailmanlaajuista mielenterveystilannetta arvioivassa selvityksessään YK:n alainen järjestö toteaa, että lähes miljardilla ihmisellä oli jonkinlainen mielenterveydenhäiriö jo ennen pandemiaa. Ensimmäisen pandemiavuoden aikana masennuksen ja ahdistuksen määrän kerrotaan kasvaneen neljänneksellä.

Raportin mukaan kuitenkin vain kaksi prosenttia kansallisista budjeteista ja alle prosentti kansainvälisestä terveysavusta on kohdistettu mielenterveyteen. (Lähde: AFP)

Tutkintakomitea: Trump asetti varapresidentti Pencen vaaraan kongressitalon valtauksen aikana

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump asetti silloisen varapresidenttinsä Mike Pencen vaaraan vuoden 2021 loppiaisena tapahtuneen kongressirakennuksen valtauksen aikana, arvioi edustajainhuoneen asettama tutkintakomitea.

Tutkintakomitean mukaan Trump myös painosti Penceä laittomasti yrittäessään saada tämän kumoamaan vuoden 2020 presidentinvaalien tuloksen.

Tuoreessa kuulemisessa Pencen tuolloinen asianajaja todisti heille olleen selvää, ettei varapresidentillä ole valtaa kumota vaalitulosta, vaikka Trump niin julkisesti väitti.

Asianajajan mukaan Pence arvioi tuolloin, että lausunto, jossa hän perustelee syitään vastustaa vaalituloksen kumoamista, on kenties tärkein asia, mitä hän koskaan sanoo.

Kolmen yhdysvaltalaisen taistelijan epäillään olevan kateissa Ukrainassa - Yhdysvaltain ulkoministeriö selvittää onko väitteissä perää

Kolmen yhdysvaltalaisen taistelijan epäillään olevan kateissa Ukrainassa. Yhdysvaltain ulkoministeriö vahvisti eilen illalla Suomen aikaa olevansa tietoinen tapauksista ja selvittävänsä parhaillaan onko vahvistamattomissa tiedoissa perää.

Asiaa kommentoi päivittäisessä tiedotustilaisuudessa ulkoministeriön tiedottaja Ned Price, jonka mukaan Yhdysvallat selvittää tilannetta muun muassa Ukrainan hallinnon sekä kansainvälisen Punaisen ristin kanssa. Price kertoi ulkoministeriön pitävän yhteyttä myös jokaisen kolmen kadonneeksi epäillyn perheeseen.

Kadonneista kaksi on muun muassa BBC:n tietojen mukaan entisiä sotilaita Alabamasta, jotka ovat liittyneet Ukrainan vapaaehtoisjoukkoihin.

Susiladies kaatui jo toista kertaa peräjälkeen Portugalin kotiparketilla

Suomen naisten koripallomaajoukkueen toinen vierasottelu Portugalissa päättyi ensimmäisen tavoin tappioon. Portugal otti kotivoiton pistein 79–65.

Ottelun kovimmat pisteet teki Suomen Sara Bejedi, joka upotti kaksi kolmen pisteen heittoa ja kaikkiaan 19 pistettä. Bejedillä oli myös ottelun kovin levypallosaldo. Hän kahmi yhteensä seitsemän levypalloa, joista kolme hyökkäyspäässä.

Suomen riveistä yli kymmenen pisteen ylsi myös 11 pistettä tehnyt Magdalene Agyei.

Portugalin paidassa parhaat pistetilit oli Mariana Carvalholla ja Joana Alvesilla. Carvalho pussitti 17 pistettä ja Alves 15.

Suomi ja Portugali kohtasivat edellisen kerran päivää aiemmin. Tuolloin Portugali vei voiton luvuin 68–49.