Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruotsalaistähti amerikkalaisena Pariisissa

Suuri kansainvälinen yleisö tuntee ruotsalaisen Alicia Vikanderin vuoden 2018 Tomb Raider -seikkailuelokuvasta sekä draamasta Tanskalainen tyttö, josta hän sai parhaan naissivuosan Oscarin. Mutta hänen tavatessaan ensimmäistä kertaa Olivier Assayasin eräs elokuva-aihe oli ylitse muiden.

– Keskustelimme vain Ingmar Bergmanista, Vikander kertoo.

Ranskan arvostetuimpiin kuuluva ohjaaja Assayas tunnetaan myös elokuvatutkijana ja luennoitsijana, jonka erikoisuus on Bergman. Ajatteleeko Assayas, että kaikki ruotsalaiset elokuvaihmiset ovat Bergman-tuntijoita? Ehkä ihan aiheesta.

– Fanny ja Alexander on suosikkielokuvani, ja voin puhua siitä loputtomiin, Vikander sanoo.

Muutamaa vuotta myöhemmin Assayas pyysi Vikanderin pääosaan minisarjaansa Irma Vep.

– Tämä kuvattiin kuin elokuva, eroa oli vain siinä, että kuvaukset olivat pidemmät, Vikander sanoo.

Sitä paitsi kyseessä on poikkeuksellisella tavalla ohjaajan työ. Kansainvälisiä sarjoja tehdään harvoin kuten Assayas haluaa: hän myös kirjoitti kahdeksanosaisen sarjan itse.

– Olen koettanut selvittää, onko kukaan muu kuin David Lynch aiemmin sekä kirjoittanut itse että ohjannut tällaista kansainvälistä sarjaa. Ilmeisesti ei, Vikander sanoo viitaten Twin Peaksin kolmanteen kauteen.

Rakkaudesta elokuvaan

HBO Maxilla nähtävällä sarjalla on sama nimi ja tarinakehys kuin Assayasin vuonna 1996 ohjaamalla elokuvalla Irma Vep. Kummassakin ulkomaalainen näyttelijä tulee Ranskaan tekemään elokuvaa, joka perustuu Louis Feuillaiden 1910-luvun sarjafilmiin Les Vampires.

Assayas katsoo vinosti ranskalaisen elokuvateollisuuden tilaa ja suhdetta Hollywoodiin sekä irvailee viihdebisnekselle. Ei ollut tietenkään sattumaa, että ohjaaja halusi amerikkalaisnäyttelijän rooliin juuri Vikanderin, joka on tehnyt uraa Hollywoodissa. Irma Vepin tarinassa näyttelijän oma elämä ja hänen valkokangasroolinsa menevät tahallaan hieman sekaisin – ja samoin Assayas taitaa kertoa vähän itsestään.

– Satiirissa kaikki lähtee arjesta. Elokuvaväen arjessa voi olla tilanteita, jotka ovat aika absurdeja, näyttelijä toteaa.

Sellaista nähdään heti ensimmäisen jakson alussa. Kohtaus, jossa näyttelijä kohtaa toimittajia, on täysin realistinen ja samalla hillitön. Toimittajat tuntuvat puhuvan aivan eri kieltä kuin tähti heidän edessään.

Toisaalta Vikander haluaa alleviivata, että Irma Vep on filmihullujen rakkaudentunnustus elokuville ja niiden tekemiselle.

– Kun puhutaan, mitä elokuvat voivat merkitä niiden tekijöille, ei kyse ole siitä, mitä minä näen valkokankaalla. En minä katso omia elokuviani, Vikander sanoo.

– Mutta jokainen elokuvani sisältää koko sen jakson elämääni, jona sitä valmisteltiin tai kuvattiin. Elokuvassa on puoli vuotta minua, usein tavalla, jota kukaan muu ei voi nähdä.

Seuraavaksi epookkia

Tomb Raider on Vikanderin uran suurin pääosahitti. Hänellä oli myös keskeinen osa Matt Damonin vastanäyttelijänä vuoden 2016 Jason Bournessa. Vuonna 2016 valmistui Valo valtameren yllä, jossa miespääosan näytteli Michael Fassbender. Nykyään Vikander ja Fassbender ovat naimisissa.

Seuraavaksi Vikander nähdään historiallisessa elokuvassa. Sodankylän elokuvajuhlilla viime viikolla vierailleen Karim Ainouzin ohjaama Firebrand on kertomus Catherine Parrista, Henrik VIII:n kuudennesta ja viimeisestä vaimosta. Kuningasta esittää Jude Law.

Siitä on tulossa ennakkotietojen mukaan synkeä, kuten tositarinan perusteella voi odottaa. Kaiken muun keskellä Irma Vep oli näyttelijän mukaan kuin riemuloma.

– Halusimme tehdä jotain iloista ja hauskaa, Vikander sanoo.

– Toivon, että siitä myös välittyy, miten suuria elokuvahulluja olemme.

Koti Portugalissa

Göteborgilaissyntyisen Alicia Vikanderin ura lähti käyntiin 2010-luvun alussa. Hän teki Ruotsissa draaman Se mikä on kaunista ja Tanskassa epookin Kuningatar ja henkilääkäri, jotka saivat kansainvälistä huomiota. Niitä seurasi iso sivuosa Joe Wrightin Anna Kareninassa.

Vikander asui seitsemän vuotta Lontoossa. Nykyään hän ja aviopuoliso Michael Fassbender asuvat virallisesti Lissabonissa.

– Määritelmäni kodista on hyvin erilainen kuin useimmilla ihmisillä, Vikander sanoo.

Esimerkiksi Irma Vepin vuoksi hän oli pitkään Pariisissa.

– Viiden kuukauden oleskelu kaupungissa, kun saat uusia ystäviä ja totut paikkoihin, saa tuntumaan kuin asuisit siellä.

Vikander kertoo, ettei pandemia ei ehtinyt vaikuttaa hänen työuraansa juuri lainkaan. Hän ja Fassbender saivat viime vuonna esikoisensa, pojan.