Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Läntistä Eurooppaa korventaneeseen helleaaltoon tulossa helpotusta, mutta lohtu voi jäädä lyhyeksi

Läntisessä Euroopassa helleaallolle povataan jo loppua tällä viikolla, mutta helpotus voi jäädä väliaikaiseksi, kertoo brittilehti Guardian. Sääennustemallit vihjaavat seuraavien merkittävien helteiden voivan olla edessä jo ensi viikon alussa Pyreneiden niemimaalla.

Paahteisen viikonlopun aikana läntisessä ja keskisessä Euroopassa rikkoutui satoja lämpöennätyksiä. Ranskassa sekä osissa Espanjaa ajankohta on aikaisin, jona tämän mittakaavan kesäisiä lämpöaaltoja on havaittu. Lisäksi suuret maastopalot riehuivat osissa Espanjaa kuivuneen kasvuston vuoksi.

Maastopaloja syttyi helteiden vuoksi myös Ranskassa ja Saksassa, kertoo Washington Post. Viranomaisten mukaan tulipalot olivat jo maanantaina kuitenkin pitkälti hallinnassa kovien sateiden jälkeen.

Helleaalto on ollut linjassa asiantuntijoiden ennusteisiin, joiden mukaan helleaaltoja nähdään Euroopassa ilmastonmuutoksen vuoksi aiemmin ja voimakkaampina.

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n mukaan lämpötilat olivat osissa Ranskaa sunnuntaina 10–14 astetta keskimääräistä korkeampia.

Lisäksi Euroopan komission puolustusteollisuuden ja avaruusasioiden pääosasto Defis kertoo helleaallon vaikuttaneen myös Välimerellä. Sunnuntaina meren pintalämpötilassa Espanjan, Ranskan ja Italian rannikoilla havainnoitiin viisi astetta tavallista korkeampia lämpötiloja.

Ranskassa elohopea kipusi liki 43 asteeseen

Ranskan ilmatieteen laitoksen (Meteo-France) mukaan lauantai oli toisiksi kuumin kesäkuun päivä ikinä, kertoo ranskalaislehti Le Monde. Meteo-Francen meteorologin mukaan kuumempaa oli vuonna 2019, mutta tuolloinkin ennätyskuuma päivä oli aivan kuun lopulla.

Lauantain kansallinen keskiarvo päivän ja yön osalta oli Le Monden mukaan 27,4 astetta. Lisäksi helle-ennätyksiä rikottiin useilla Meteo-Francen mittausasemilla. Esimerkiksi Biarritzissa elohopea kiipesi 42,9 lämpöasteeseen, mikä on 2,3 astetta enemmän kuin aiempi lämpöennätys vuoden 2003 ennätyshelteiltä. Tuolloin ennätyslämpö mitattiin elokuussa.

Washington Postin mukaan ympäri Ranskaa peruttiin lukuisia tapahtumia äärimmäisten lämpötilojen vuoksi.

Yhdysvaltalaislehden mukaan Espanjan San Sebastianissa lämpötila puolestaan kiipesi parhaimmillaan 43,9 asteeseen.

Sunnuntaina kesäkuun kovimpia lämpötiloja mitattiin ainakin Puolassa, 38,3 astetta, ja Tshekissä, 39 astetta.

Euroopan laitamilla Turkissa saatiin jopa 45,8 asteen mittaustulos, joka lähenteli kesäkuun ennätystä.

Helteet korventavat myös Yhdysvalloissa

Äärimmäiset helteet ovat kurittaneet myös osaa Yhdysvaltoja, jossa helleaallolle ei näy loppua. Maan keskiosia piinannut helleaalto on sen sijaan siirtymässä kohti maan itäosia. Helleaalto alkaa liukua tiistaina itää kohti Suurten järvien alueelle.

Yhdysvaltain kansallinen ilmatieteen laitos varoitti ihmisiä helteiden jatkumisesta.

– Vaarallinen helle tulee edelleen päätymään otsikoihin, palvelu varoitti.

Viime viikon aikana säävaroitukset koskivat noin 120 miljoonaa ihmistä, kun helleaalto korvensi Keskilännen pohjoisosia sekä maan kaakkoisosia.

Helteet olivat seurausta korkeapaineen kupolista, jonka reuna-alueilla nähtiin villejä sääilmiöitä, kuten ukkosmyrskyjä, äkkitulvia ja äärimmäisiä sademääriä.

Osa Yellowstonesta pysyy suljettuna loppukauden

Yhdysvaltain vanhin kansallispuisto, Yellowstone suljettiin viime viikolla mittavien tulvavahinkojen vuoksi, kun tulvat pyyhkivät mukanaan teitä. Kaatosateiden ja lumien sulamisen vuoksi jokiin pääsi vain parin päivän aikana kuukausien verran valumaa.

Liki 90 ihmistä jouduttiin pelastamaan helikoptereiden avulla. Yellowstonen mukaan puiston eteläosa avautuu jälleen vierailijoille keskiviikkona, mutta viranomaisten mukaan puiston muut osat ovat suljettuna loppukauden ajan.

Helleaalto johti maastopaloihin myös Yhdysvalloissa. Maastopalot ovat yleisiä kesäaikaan Yhdysvaltain länsiosissa, mutta epätavallisia maan itäosissa. Maastoa paloi tällä erää muun muassa itärannikolla sijaitsevassa New Jerseyssä.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.