Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän Suomen-suurlähetystö ei tiedä Venäjän heinäkuun matkailurajoituksia – ”Turistiviisumeita myönnetään suomalaisille”

Venäjän Suomen-suurlähetystö kertoo Uutissuomalaiselle, että sillä ei tällä hetkellä ole tietoa, muuttuvatko Venäjän matkailurajoitukset heinäkuussa.

– Koronapandemiasta huolimatta Suomen kansalaiset ovat voineet hakea jo viime vuoden tammikuusta minkä tahansa tyyppisiä viisumeita Venäjälle, myös turistiviisumeita, Venäjän Suomen-suurlähetystö kertoo.

– Tällä hetkellä turistiviisumit myönnetään Suomen kansalaisille tavalliseen tapaan.

Venäjällä on kuitenkin koronapandemiasta johtuen edelleen säännöksiä maahantuloon ja maasta poistumiseen. Ulkomaan kansalaiset voivat tulla Venäjälle vapaasti vain lento- tai merikuljetuksilla.

– Maa-alueiden tarkastuspisteiden kautta saapuminen on ollut rajoitettua maaliskuusta 2000 alkaen, Venäjän Suomen-suurlähetystö selventää.

Venäjän kansalaisten lähisukulaiset eli puolisot, vanhemmat, lapset, sisarukset, isovanhemmat, lapsenlapset, adoptiovanhemmat ja adoptiolapset voivat kuitenkin tulla maateitse Venäjälle.

– Lisäksi Venäjällä laillisesti asuvat ulkomaan kansalaiset, sekä työhön, opiskeluun tai hoitoon matkustavat ulkomaalaiset voivat hyödyntää tätä (maateitse tapahtuvaa) maahantulovaihtoehtoa.

Venäjän Suomen-suurlähetystö ei tällä hetkellä tiedä, onko edellä mainittuihin sääntöihin tulossa muutoksia heinäkuussa. Koronapandemiasta johtuen myös Venäjän kansalaisilla on maasta poistumiseen liittyviä rajoituksia.

– Venäjän kansalaiset voivat matkustaa ulkomaille matkailutarkoituksiin vain lento- tai merikuljetuksilla. Lähtö maateitse tapahtuvien tarkastuspisteiden kautta on rajoitettu Venäjän hallituksen asetuksella koronapandemian alettua, Venäjän Suomen-suurlähetystö viestii.

Maateitse poistumiseen pitää olla erityinen syy. Tällaisia on opiskelu, työ, hoito ja ulkomailla asuvan sukulaisen sairaus tai kuolema.

– Lisäksi Venäjän kansalaiset, joilla on kiinteistöjä ulkomailla, sekä kansalaiset, joilla on toisen valtion kansalaisuus tai asiakirja, joka vahvistaa oleskeluoikeuden toisessa maassa, voivat poistua maateitse.

Suomen valtioneuvosto viesti maanantaina, että koronapandemiasta johtuvat maahantulon rajoitukset poistuvat Suomen ulkorajoilla kuun vaihteessa. Ensi viikon perjantaina ne eivät enää ole voimassa.

Tämä tarkoittaa, että Suomeen saapuvilta EU:n ulkopuolisilta matkustajilta ei enää vaadita koronarokotus- tai testitodistuksia. Valtioneuvoston päätös perustuu terveysviranomaisten arvioon.

Suomen ulkoministeriö on vahvistanut Uutissuomalaiselle, että venäläiset voivat anoa Suomeen viisumia heinäkuun alusta saakka.

– Heinäkuun alusta kaikki hakijaryhmät voivat hakea Venäjällä viisumia Suomeen. Tämä tapahtuu ajanvarauksella Suomen viisumikeskuksissa, ulkoministeriö viesti Uutissuomalaiselle.

Kaikki viisumihakemukset käsitellään EU:n viisumisääntöjen mukaisesti.