Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uimarit eivät joudu hytisemään juhannuksena, vesi silti helteillä virkistävän viileää

Uimarit eivät joudu juhannuksena hytisemään normaalia kylmemmissä vesissä, mutta vesi on kuitenkin hellepäivinä virkistävän viileää. Suomen sisävesien pintalämpötilat ovat kautta maan lähellä ajankohdan keskiarvoa, kertoi hydrologi Merja Pulkkanen Suomen ympäristökeskuksesta (Syke) torstaina.

– Sisävedet ovat kevään ja alkukesän ajan lämmenneet hyvin lähelle ajankohdan vuotuisten keskiarvojen tahtia. Nyt ei ole koettu esimerkiksi sellaista nopeaa vesien lämmön nousua kuin viime vuoden kesän alussa, Pulkkanen vertaa.

Alkava hellejakso kuitenkin tuo hänen mukaansa muutoksen myös tälle kesälle.

– Kesäkuun lopussa vedet voivat olla jo selvästi lämpimämpiä kuin ne ovat nyt.

Ääripäissä Tuusulanjärvi ja Kilpisjärvi

Syken torstaina julkaisemista tiedoista ilmenee, että mittauspaikoista korkein sisävesien lämpötila oli Tuusulanjärvessä Keski-Uudellamaalla. Siellä polskittiin 19,9-asteisessa vedessä, joka oli 0,8 astetta tuon paikan saman ajankohdan keskiarvoa lämpimämpää. Myös ainakin Sysmässä Päijät-Hämeessä vesi oli Päijänteellä yli 19-asteista.

Kylmintä vesi oli mittauskohteista Lapissa Kilpisjärvellä. Suomen luoteiskulmassa järviveden lämpötila oli 6 astetta, kuitenkin hitusen ajankohdan keskiarvon yläpuolella.

Eniten päivämäärän keskiarvon alapuolella oli veden lämpötila Konneveden eteläosassa keskisessä Suomessa. Siellä vesi oli 13,6-asteista, mikä on 2 astetta alle ajankohdalle tavanomaisen.

Sen sijaan Lauritsalassa Saimaalla vesi oli torstaina 1,8 astetta paikan ajankohdan keskiarvon yläpuolella, 18,6-asteista.

Sinilevää jo sisävesillä

Juhannuksen lämmin sää todennäköisesti lisää sinileväkukintojen määrää tulevina viikkoina, Syke varoittaa. Jos lämmin sää jatkuu pitkään, sinileväriski kasvaa tuntuvasti.

– Veden lämmön lisäksi levämäärään vaikuttaa kuitenkin myös muita tekijöitä, Syken Pulkkanen täydentää.

Kuluvalla viikolla sinilevähavaintojen määrä sisävesillä on lisääntynyt hieman edellisviikosta, ilmenee torstaisin julkaistavasta levätilannetiedotteesta. Merialueilla viileä vesi on pitänyt sinilevän määrän vielä melko vähäisenä.

Sinilevätilanne on nyt ajankohdalle tyypillinen, vaikka paikoitellen havaintoja niistä on tehty tavallista enemmän.

Eniten sinileväkukintoja on tavattu Etelä-Suomen, Hämeen, Pirkanmaan ja Itä-Suomen vesistöiltä.