Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ruokavirasto kehottaa perunanviljelijöitä tarkkailemaan koloradonkuoriaisia – aiheuttavat merkittävää vahinkoa maataloudessa ja puutarhatuotannossa

Perunanviljelijöiden on syytä tarkkailla perunakasvustojaan koloradonkuoriaisten varalta, Ruokavirasto kertoo tiedotteessaan.

Viime kesänä Parikkalassa ja Hämeenlinnan Tuuloksessa todettiin koloradonkuoriaisia, ja viraston mukaan näiden löydösten perusteella on hyvin todennäköistä, että kuoriaisia on talvehtinut Suomessa.

– Parikkalan kuoriaislöydös havaittiin niin myöhään, että kuoriaisia oli hyvin todennäköisesti ehtinyt kaivautua maahan talvehtimaan. On myös mahdollista, että jossakin toisaalla esiintymä on jäänyt kokonaan huomaamatta. Tällä hetkellä perunakasvustosta voi löytyä aikuisia kuoriaisia tai toukkapesäkkeitä. Torjunta on sitä helpompaa, mitä aikaisemmin esiintymä todetaan, sanoo viraston ylitarkastaja Atro Virtanen tiedotteessa.

Koloradonkuoriainen on vieraslaji ja karanteenituhooja eli vaikeasti torjuttava tuhoeläin, jokaaiheuttaa merkittävää vahinkoa maatalous-, metsätalous- ja puutarhatuotannossa.

Koloradonkuoriaisia ei esiinny Suomessa pysyvästi, mutta niitä kulkeutuu Suomeen ilmavirtausten mukana. Kaakkois-Suomi, Etelä-Savo ja Uusimaa ovat suurimman riskin alueita.

Ruokavirasto kehottaa ilmoittamaan kaikista koloradonkuoriaisepäilyistä.