Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Ministeri Honkonen STT:lle: Opiskelija-aterioiden enimmäishinta nousee 50 sentillä lokakuussa, tänään on pitkälti kuuma päivä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Ministeri Honkonen kertoo STT:lle, että opiskelija-aterioiden enimmäishinta nousee 50 sentillä lokakuussa

Korkeakouluopiskelijoiden opiskelija-aterioiden hinnat ovat nousemassa syksyllä. Tiede- ja kulttuuriministeri Petri Honkonen (kesk.) kertoo STT:lle, että opiskelija-aterian enimmäishintaa korotetaan 50 sentillä lokakuun alusta lähtien.

Tarkoituksena on Honkosen mukaan tehdä muutoksia opiskelija-aterian enimmäishintaan siksi, että opiskelijaravintoloiden kulut ovat merkittävästi kasvaneet inflaation myötä.

Opiskelijaravintoloiden toimintaa sitoo valtioneuvoston asetus, jonka mukaan avustukseen oikeuttavan opiskelija-aterian enimmäishinta on viisi euroa.

Kelan ateriatuki on 2,30 euroa yhtä annosta kohden, joten opiskelija joutuu yleensä maksamaan omasta annoksestaan erotuksen eli 2,70 euroa.

Honkonen esittää lisäksi ensi vuoden budjettiin, että opiskelija-aterian ateriatukea korotetaan 25 sentillä, joten vuoden vaihteessa opiskelija-aterian hinta saattaa jälleen laskea.

Suuret tuloerot voivat vieraannuttaa ystäviä toisistaan

Ystävien väliset tuloerot voivat vieraannuttaa heitä toisistaan.

Ystäviä nähdään vapaa-ajalla, ja 2000-luvulla vapaa-ajan vietosta on tullut entistä kulutuskeskeisempää, toteaa sosiologian professori Terhi-Anna Wilska Jyväskylän yliopistosta. Aiemmin raha ei näytellyt vapaa-ajan vietossa samanlaista roolia kuin nyt.

Jos ystävyksillä on hyvin erilaiset elämänpiirit ja mahdollisuudet tehdä asioita, he voivat alkaa hitaasti vieraantua toisistaan. Vähemmän tienaava osapuoli kokee helposti häpeän ja ulkopuolelle jäämisen tunteita. Moni jääkin rahaa vaativista tilanteista mieluummin pois kuin kertoo ystävälleen rahattomuudestaan suoraan.

Tänään pitkälti kuuma päivä, hellettä lupaillaan perjantaihin saakka

Tänään on luvassa pitkälti helteistä säätä, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Eteläiseen ja keskiseen maahan on luvassa 24–28 astetta, mutta Lapissa jäädään alle 20 asteeseen.

Maanantaina helteet laajenevat hieman pohjoisemmaksi ja sää on poutainen, mutta joitakin ukkoskuuroja voi syntyä maan pohjoisosissa.

Tiistai vaikuttaa viikon helteisimmältä päivältä, Ilmatieteen laitoksen mukaan jopa poikkeuksellisen helteiseltä elokuulle.

Helteisen sään ennustetaan jatkuvan perjantaihin saakka.

Sudanissa yli 50 ihmistä kuollut tulvissa

Rankkasateista aiheutuneiden tulvien vuoksi ainakin 52 ihmistä on kuollut Koillis-Afrikassa sijaitsevassa Sudanissa, kertoo Sudanin valtiollinen media. Lisäksi tuhansia koteja on vaurioitunut tai tuhoutunut.

Sudanissa sataa yleensä runsaasti toukokuun ja lokakuun välisenä aikana, ja maa on kohdannut vuosittain vakavia tulvia, jotka tuhoavat kiinteistöjä, infrastruktuuria ja viljelyksiä.

Sudanin kansallisen väestönsuojeluneuvoston tiedottajan Abdel Jalil Abdelreheemin mukaan tulvat ovat tänä vuonna tuhonneet lähes 5 400 rakennusta ja vahingoittaneet lähes 2 900 rakennusta ympäri maata. (Lähde: AFP)

Seitsemän ihmistä haavoittunut bussiampumisessa Jerusalemissa

Israelissa Jerusalemin vanhassa kaupungissa on haavoittunut seitsemän ihmisistä bussiampumisessa, kertovat Israelin poliisi ja kansallinen ensiapupalvelu. Seitsemästä haavoittuneesta kaksi on kriittisessä tilassa.

Israelin poliisi kertoo, että se on eristänyt tapahtumapaikan ja etsii paikalta paennutta epäiltyä. (Lähde: AFP)

Ranskan presidentti Emmanuel Macron hyväksyi Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyden

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on allekirjoittanut pöytäkirjat, joilla Ranska hyväksyy Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet, kertoo Ranskan presidentinkanslia.

Ranskan senaatti ja parlamentin alahuone eli kansalliskokous olivat hyväksyneet ja ratifioineet jo aiemmin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden.

Naton 30 jäsenmaasta jo 23 on ratifioinut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden. Tshekin parlamentin alahuoneen odotetaan ratifioivan jäsenyydet elokuun lopulla. Lisäksi ratifioinnit puuttuvat vielä Slovakialta, Unkarilta, Espanjalta, Portugalilta, Kreikalta ja Turkilta. (Lähde: TT–NTB)

Unkari ilmoitti Venäjän aloittaneen kaasun lisätoimitukset maahan

Unkari ilmoitti lauantaina, että Venäjä on aloittanut kaasun lisätoimitukset maahan. Asiasta sovittiin heinäkuussa, kun Unkarin ulkoministeri Peter Szijjarto vieraili Moskovassa.

Unkarin ulkoministeriö ilmoitti, että kauppaneuvottelut Moskovan kanssa "johtivat sopimukseen" ja Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom alkoi jo perjantaina toimittaa "sovittua suurempia määriä" kaasua. Kaasua tuodaan Venäjältä TurkStream-putkea pitkin alkuun 2,6 miljoonaa kuutiota päivässä lisää elokuun loppuun asti.

EU-maat sopivat heinäkuussa, että ne vähentävät kaasun kulutusta yhteistuumin 15 prosentilla. Unkari äänesti ehdotusta vastaan ja vaati poikkeusta. (Lähde: AFP)