Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sadoista odotetaan keskimääräisiä – olisi huoltovarmuuden kannalta tärkeää viime katovuoden jälkeen

Puinnit ovat alkaneet eteläisessä ja läntisessä Suomessa, tiedottaa maatalouden asiantuntijaorganisaatio ProAgria. Eniten on puitu kauraa, ohraa ja ruista.

Syysviljoista rukiin ja syysvehnän sato-odotukset ovat kohtalaisen hyvät, kuten myös kevätviljojen. Pohjanmaalla odotetaan hyvää satoa syysvehnästä.

ProAgrian mukaan viljan laatu näyttää hyvältä, mutta sato ei kestä enää suuria vesisateita tai ukkoskuuroja, joten syksyksi toivotaan poutaisia säitä. Sateinen syksy heikentäisi viljan laatua ja määrää.

Rankkasateet ja kuivuus vaivanneet

Eniten kesällä on satanut Pohjanmaan maakunnissa. Paikoin on satanut voimakkaina kuuroina, esimerkiksi elokuun alussa Etelä-Pohjanmaalla päivässä satoi yli 90 millimetriä vettä.

Kovimmat kuurot lakoonnuttivat ProAgrian mukaan viljaa pahasti.

Sateiden ohella kuivuus on aiheuttanut satotappioita. Kuivuus on vaivannut satoja etenkin Etelä- ja Varsinais-Suomessa, Hämeessä ja Satakunnassa. Kuivuus on viivästyttänyt kasvukautta koko maassa noin viikolla, ProAgria kertoo.

Juhannuksen jälkeinen kuivaheinän korjuu onnistui hyvin ennen kuin sateet keskeyttivät korjuun. Satoa saatiin hyvin koko maassa.

Myös kauden toisen säilörehusadon määrä on ollut ProAgrian mukaan hyvä. Sateiden vuoksi säilörehun laatu on kuitenkin vaihdellut paljon. Tiedotteessa kerrotaan olevan hyvät mahdollisuudet saada vielä kolmas sato säilörehua, kunhan syksyn olosuhteet ovat sopivat.

Perunasadosta luvassa kohtalainen

Kevätviljoista etenkin heikkokortiset kauralajit ovat kärsineet sateista. Herneistä noin viidennes on laonnut, ja öljykasvit kärsivät eniten pohjalaismaakunnissa.

Syysviljat jouduttiin kylvämään uudelleen talvituhojen takia Etelä- ja Varsinais-Suomessa sekä Satakunnassa, ProAgria kertoo. Säästyneet syysviljat ovat kohtalaisen hyviä, mutta satomäärä jää korkeintaan keskimääräiseen.

Talvituhot vaivasivat myös syysöljykasveja, mutta sato on ollut hyvä ja se on saatu korjattua kuivana. Kevätöljykasvien kasvu on vielä kesken, ja ne ovat laonneet pahasti Pohjanmaan maakunnissa.

Herne ja härkäpapu ovat kasvaneet tänä vuonna hyvin. Härkäpapu on kärsinyt kuivuudesta hernettä enemmän. Myös sokerijuurikkaan sato-odotukset ovat hyvät.

Perunan sato-odotukset ovat sen sijaan koko maassa kohtalaiset.

Viljassa ja muissa satokasveissa ProAgria arvioi päästävän keskimääräiseen satoon, mikä on tärkeää katovuoden jälkeen huoltovarmuuden ja varastojen täydentämisen kannalta.

Marjoissa hyvä laatu ja maku

Marjat kypsyvät tällä hetkellä hyvään tahtiin viljelmillä koko maassa, ja pääsatokausi on lähestymässä loppua.

ProAgrian mukaan marjoja on yhä saatavilla runsaasti ja ne ovat hyvänmakuisia ja laadukkaita, vaikka sadekuurot ovat paikoittain vaikuttaneetkin marjojen laatuun.

Mansikan pääsatokausi on ohi, mutta pieniä määriä myöhäislajikkeita on vielä tarjolla. Vadelmaa ja pensasmustikkaa kerätään parhaillaan. ProAgrian mukaan mansikan ja vadelman satokausi jatkuu kasvutunneleissa vielä pitkään.

Herukan pääsatokausi on päällä. Poiminta aloitettiin aluksi käsin ja tästä viikosta eteenpäin koneitse. Mustaherukan pitkä kukinta aiheuttaa sen, että kypsyminen on hieman epätasaista.

Kesäomenien sato arvioidaan hyväksi, vaikkakin hieman viimevuotista ennätyssatoa pienemmäksi. Jos syksy jatkuu kuumana ja vähäsateisena Ahvenanmaalla, omenoiden koko saattaa jäädä pienemmäksi.

Vihannessadot hyviä, valikoima nyt laajimmillaan

Vihannekset ovat ProAgrian mukaan pääosin hyvälaatuisia ja sato-odotukset hyviä varsinkin, jos viljelmiä on kasteltu hellejaksojen aikana.

Parhaillaan korjataan ainakin kerä-, kukka-, parsa- ja kyssäkaalia, rapeaa keräsalaattia, kiinankaalia, nippusipulia, porkkanaa, punajuurta, tarhahernettä, avomaan kurkkua ja kesäkurpitsaa.

Myös varastovihannesten korjuu on aluillaan ja sadot näyttävät hyviltä. Pakastehernettä ja -pinaattia korjataan. Ahvenanmaalla on alettu korjaamaan sipulia, jonka sato-odotukset ovat keskimääräiset tai pienemmät hellejakson takia.