Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verneri-myrsky etenee kohti koillista, rajuilma menettänyt tehoaan – tänäänkin on ollut hyvin kuuma päivä, Heinolassa mitattu 31 astetta

Verneri-myrsky etenee maan pohjoisosassa kohti koillista, Ilmatieteen laitos kertoo. Maan itäosissakin voi muodostua vielä paikoin yksittäisiä ukkoskuuroja. Rajuilma on kuitenkin menettänyt jo jonkin verran tehoaan.

Ukkosvaroitus on voimassa eteläiseltä rannikolta pohjoisimpaan Lappiin puoleenyöhön saakka.

Päivystävä meteorologi Henri Nyman arvioi aamupäivällä, että ensi yönä voi olla rajuja ukkosia myös Itä-Suomessa.

Ennusteen mukaan pahimmilta ukkosilta vältytään todennäköisesti maan etelä- ja kaakkoisosissa.

Myös tämä päivä on ollut hyvin kuuma. Forecan mukaan korkein lukema oli mitattu kello 15:een mennessä Heinolassa, missä lämpö kipusi 31 asteeseen. Myös esimerkiksi Lahdessa mitattiin 30,6 astetta.

Myrsky on näkynyt rakennuspaloina, sähkökatkoksina ja junaliikenteen häiriöinä

Iltapäivällä ja illalla pelastuslaitokset saivat useita hälytyksiä rakennuspaloista Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Ainakin osan niistä epäillään syttyneen salamaniskusta.

Sähköt olivat illansuussa kello kuuden aikaan poikki noin 16 000 taloudessa, selvisi Energiateollisuuden sähkökatkokartasta. Katkokset painottuivat Pirkanmaalle, Satakuntaan ja Keski-Suomeen. Sähköttömiä talouksia oli tuohon aikaan myös muutamassa Pohjois-Savon kunnassa. Kello 23 sähköttömiä talouksia on ollut enää noin 6000.

Ukkoset saivat aikaan vikatiloja myös junaliikenteessä, minkä vuoksi useampia henkilöjunia jouduttiin korvaamaan linja-autoilla.

Pohjois-Pohjanmaalla raju ukonilma jo eilen - pelastuslaitoksella satakunta tehtävää

Pohjois-Pohjanmaalla erityisesti Oulun seudulla koettiin raju ukonilma jo eilen illalla. Vettä tuli kaupungin keskustan alueella enimmillään yli 50 millimetriä tunnissa. Ilmatieteen laitoksen mukaan Oulun tyypillinen koko elokuun sademäärä on noin 62 millimetriä.

Pelastuslaitokselle myrsky aiheutti alueella reilut sata tehtävää illan aikana. Henkilövahinkoja ei kuitenkaan sattunut.

– Tehtävät olivat lähinnä vahingontorjuntaa. Oli puiden kaatumisia ja vettä kellareissa. Myös alikulkukäytävät tulvivat, päivystävä päällikkö Sami Hiltunen Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta kertoi keskiviikkoaamuna.

– Lisäksi yksi omakotitalo paloi todennäköisesti salaman sytyttämänä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan salamointi oli Oulussa eilisiltana erittäin rajua. Enimmillään salamoita välähti tunnissa sadan neliökilometrin alueella yli sata kappaletta.