Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tänään luvassa pauketta ja sateita maan länsiosiin – tämän vuoden elokuun lämpöennätykset lähellä tänään ja huomenna

Tänään maan länsiosissa liikkuu lämmin ja hyvin kostea ilma, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Alueella sateet ja voimakkaatkin ukkoskuurot ovat mahdollisia.

Sadealueilla saattaa tulla tuulivahinkoja, salamaniskut voivat aiheuttaa sähkökatkoksia ja riskinä ovat myös taajamatulvat.

Idässä perjantai on päivystävän meteorologin Kaisa Solinin mukaan pääosin poutainen ja aurinkoinen. Pohjoisessa taivas on pilvisempi, ja paikoittaiset sadekuurot ovat mahdollisia.

Lämpötilat maassa vaihtelevat 15:n ja 30 asteen välillä ja lämpimän rintaman reuna sijaitsee Solinin mukaan Lapin päällä.

Tänään ja huomenna hivotaan vuoden elokuun lämpöennätyksiä

Ylin mitattu lämpötila on ollut Solinin mukaan tänään 31,3 astetta Heinolassa. Lämpötila on lähellä tämän vuoden elokuun ennätystä 31,7 astetta, joka mitattiin Porissa tiistaina.

Myös huomenna lämpötilat saattavat nousta samoihin lukemiin.

Meteorologin mukaan tällä viikolla on ollut poikkeuksellisen lämmintä verrattuna ajankohdan keskiarvoihin.

– Ei ole ollut hirveästi vuorokausivaihtelua, esimerkiksi Heinolassa yön alimmat lämpötilat ovat olleet 17,4 astetta viime yönä, Solin kertoo.

Paikoin hänen mukaansa yön alimmat lämpötilat ovat jääneet tällä viikolla jopa yli 20 asteeseen. Tällöin yötä kutsutaan trooppiseksi yöksi.

Mittaushistorian korkein elokuussa mitattu lämpötila 33,8 astetta on vuodelta 2010 myös Heinolasta.

Huomenna vielä hellettä, sitten hieman viilenee

Kuten tälle päivälle, huomisellekin on voimassa hellevaroitus osassa maata. Solinin mukaan huominen on lämmin mutta sateeton.

Etelä-Lapissa jäädän 25 asteen tuntumaan, kun etelään luvataan 28 asteen lämpöjä. Meteorologi ennustaa Lappiin ukkosia, joihin liittyy myös puuskariskejä huomenna iltapäivällä.

Sunnuntaina lännestä lähestyy saderintama ja maan länsiosiin luvataan päiväksi yhtenäistäkin sadetta. Idässä ja Itä-Lapissa sen sijaan on päivällä yhä poutaista. Sateen alla lämpötila jää 20 asteeseen tai sen alle, kun sadealueen ulkopuolella idempänä voi olla hellettäkin.

Maanantaina lämpötilat jäävät helteestä.

– Rintama on kylmärintama, se liikkuu maanantaina idemmäksi ja pukkaa lämmintä ilmaa itärajan toiselle puolelle, Solin sanoo.

Lämpötilat ovat 20–23 asteessa maan etelä- ja keskiosissa, Solin kertoo. Idässä ja Itä-Lapissa voi ilmetä paikoin sadekuuroja ja lämpötilat jäävät alle 20 asteen.

Ensi viikon mittaan tulee jonkinlaisia sadekuuroja, mutta ei enää Solinin mukaan samantyyppisiä kuin tällä viikolla. Ei ole enää tukalia helteitä, mutta kuitenkin kesäisen lämmintä.