Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesän hellepäiviä on kertynyt ainakin 38, ja lisää lienee tulossa

Kuluvana kesänä hellettä on mitattu jossain päin Suomea yhteensä 38 päivänä, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Heinäkuussa hellepäiviä oli yhteensä 16, ja elokuussa hellettä on mitattu tähän mennessä 14 päivänä.

Luvut ovat meteorologin mukaan kokonaisuudessaan melko lähellä tavanomaista. Paikkakuntakohtaisesti katsottuna hellepäiviä on kuitenkin kertynyt paljon.

– Monella paikkakunnalla on ollut selvästi tavanomaista enemmän (hellettä). Suuressa osassa Suomea on ollut 5–10 päivää enemmän hellettä kuin normaalisti.

Lauantain korkeimmat lämpötilat mitattiin Porin rautatieasemalla ja Kokemäellä, joissa molemmissa lämpö nousi 28,6 asteeseen. Sodankylässäkin mitattiin 25,5 asteen lämpötiloja.

Mittaushistorian korkein elokuussa mitattu lämpötila 33,8 astetta on vuodelta 2010 Heinolasta.

Myös tuleva viikko on tavanomaista lämpimämpi

Viikonvaihteen aikana Ruotsista liikkuu sadealue Suomen halki itään. Sadealue on matalapaineen ja korkeapaineen välissä puristuksissa, mikä tekee sen etenemistä hidasta.

Sateet viilentävät ilmaa hieman, mutta meteorologin mukaan ylimmät lämpötilat voivat viikon vaihtuessa nousta silti paikoittain 25 asteeseen. Tuleva viikko on tämän viikon tapaan tavanomaista lämpimämpi, ja hellerajoja rikotaan useana päivänä alkavallakin viikolla.

– Lähes joka päivä ensi viikollakin saattaa sitä hellettä olla jossakin päin Suomea, Valta arvioi.

Ilmatieteen laitoksen ennuste lupailee helteiden palaavan loppuviikoksi maan etelä- ja keskiosiin. Elokuu jatkuu meteorologin mukaan hyvin lämpimänä vuodenaikaan nähden.

– Viikon puolivälillä on taas kytiksellä tulossa lämmintä ilmamassaa.

Syyskuussa hellepäivät ovat meteorologin mukaan kuitenkin jo harvinaisia. Syyskuisia hellepäiviä on keskimäärin vain yksi kappale.

– Sanotaan, että yksittäisiä voi vielä tulla, mutta useat hellepäivät olisivat jo harvinaisia syyskuussa.

– Jos tämä ilmamassa pysyy, niin voi olla lämmintä syyskuussakin.

Suomessa paikannettiin perjantaina ennätykselliset 34 000 maasalamaa

Suomessa paikannettiin perjantaina yli 34 000 maasalamaa voimakkaiden sade- ja ukkoskuurojen pyyhkäistessä läntisen ja pohjoisen Suomen läpi, Ilmatieteen laitos kertoo.

– Salamamäärä on selvästi tämän kesän suurin. Elokuussakin hyvin poikkeuksellinen lukema, kertoo päivystävä meteorologi Jari Tuovinen Ilmatieteen laitokselta STT:lle.

Kyse ei ole vain tämän kesän ennätyksestä. Ilmatieteen laitoksen tilastot paljastavat, että perjantainen salamamäärä on suurin vuodesta 1998 toimineen salamanpaikannusverkon aikakautena. Vuorokausiennätys on tosin salamalaskuriaikakaudelta vuodelta 1988, jolloin laskettiin noin 40 000 salamaa.