Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marin: SDP valmis tukemaan TES-järjestelmää lainsäädännön keinoin, jos työntekijöiden aseman turvaa rapautetaan

Pääministeri, SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin sanoo, että SDP on valmis tukemaan TES-järjestelmää ja reilun sopimisen edellytyksiä lainsäädännön keinoin, jos osapuolten väliseen sopimiseen nojaavia, työntekijöiden asemaa turvaavia rakenteita rapautetaan.

Marin sanoi kesäkokouksessa Lahdessa, että keinoja voisivat olla esimerkiksi alan edustavimman, ammattiliiton neuvotteleman työehtosopimuksen vahvistaminen yleissitovaksi TES:ksi, työehtosopimuksen jälkivaikutusten säätäminen laiksi ja luottamusmiehen aseman ja valinnan vahvistaminen kaikille työpaikoille.

Marin sanoo, että työmarkkinajärjestöt tuntevat oman toimintaympäristönsä ja heillä on paras mahdollisuus sopia kompromissit, joihin osapuolet voivat sitoutua.

– On tärkeää vaalia sopimisen kulttuuria ja pitää kiinni yleissitovuuteen perustuvasta työ- ja virkaehtosopimusjärjestelmästä. Toivon, että sovut syntyvät jatkossakin yhdessä neuvottelemalla, eikä sanelemalla, Marin sanoo.

Marinin mukaan SDP:n tavoitteena ensi vaalikaudelle on 80 prosentin työllisyysaste.

– Tämän jälkeen tavoitteenamme on täystyöllisyys eli tilanne, jossa työttömyysaste on selvästi alle 5 prosenttia, hän sanoo.

Marin peräänkuuluttaa työperäisen maahanmuuton tarvetta

Marin esitteli puolueensa keinoja työllisyyden parantamiseksi SDP:n ministeriryhmän, puoluejohdon ja eduskuntaryhmän työvaliokunnan kesäkokouksessa Lahdessa.

Marinin mukaan työantajien velvoitetta tarjota kokoaikatyötä osa-aikatyöntekijöilleen tulisi tiukentaa. Hänen mukaansa jokaisella tulisi olla mahdollisuus kokoaikatyöhön. Marin ei kertonut, miten velvoitteita pitäisi kiristää.

Työllisyyden parantamisen keinoiksi Marin ehdotti myös työllisyyspalveluihin panostamista, aktiivista elinkeinopolitiikkaa sekä työelämän joustavuutta, jotta aikaa jää myös muulle elämälle.

Marinin mukaan myös työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan, sillä kasvun este on tällä hetkellä osaaja- ja työvoimapula. Marin lisäsi, että kun Suomeen muutetaan töihin, ei mukana tuoda ainoastaan työpanosta, vaan mukaan tuodaan koko elämä.

– Siksi SDP haluaa, että koko maahantulon ja Suomeen asettumisen palvelut toimivat sujuvasti ja helposti. Haluamme myös, että työperäisesti maahan muuttaneet otetaan huomioon kotoutumispalveluiden asiakasryhmänä, Marin sanoi.