Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sinileväkukintojen riskiennuste toteutui – levää voi esiintyä paikoin vielä pitkälle syksyyn

Suomen merialueilla havaittiin riskiennusteen mukaisesti tänä kesänä runsaasti sinilevää, ja kukintojen määrä on edelleen ajankohtaan nähden kohtalaisen suuri, kertoo Suomen ympäristökeskus Syke. Mikäli sää- ja ravinneolosuhteet jatkuvat suotuisina, voi sinilevää esiintyä monin paikoin vielä pitkälle syksyyn.

Huipussaan sinilevähavainnot merialueilla olivat parin viikon ajan heinäkuussa ja elokuun puolessavälissä.

Sinilevän kasvuolosuhteet ovat olleet otolliset lämpimän sään ja fosforiravinnetta syvemmältä pintaveteen tuovan veden sekoittumisen vuorotellessa.

Syken mukaan tällä viikolla rannikko- ja saaristoalueilta on ilmoitettu 19 sinilevähavaintoa pääasiassa Saaristomereltä. Suomenlahdella ja Merenkurkun alueella sinilevää on edelleen havaittu myös avomerellä.

Rannikoilla ja saaristoissa sinilevämäärät voivat Syken mukaan vaihdella nopeasti ja hyvinkin lähellä toisiaan olevissa paikoissa voi olla täysin erilainen tilanne.

Järvien sinilevätilanne vaihdellut säiden mukana

Järvivesissä sinilevää on tänä kesänä Syken mukaan ollut edellisvuosien tasoisesti. Viileän alkukesän jälkeen kukinnot runsastuivat ilmojen lämmettyä juhannuksena. Heinäkuun lopulla sinilevän määrä väheni hetkellisesti pintavesien kylmettyä, mutta elokuussa kukintojen määrä lähti jälleen nousuun yhdessä pintavesien lämpötilojen kanssa.

Sinilevän esiintymisessä on ollut myös suuria alueellisia vaihteluita. Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Kainuun alueilla sinilevätilanne on noudatellut pitkänajan keskiarvoa koko kesän ajan. Muualla maassa tilanne on vaihdellut keskiarvon molemmin puolin.

– Rehevimmillä järvillä sinileväkukinnat ovat kestäneet tänä kesänä useita viikkoja. Muilla järvillä sinileväkukinnat ovat saattaneet kestää vain kaksi kolme viikkoa tai vähemmän, kertoo Syken erikoistutkija Kristiina Vuorio tiedotteessa.

Kesän sinileväseurantaan kuului sisävesillä noin 275 havaintopaikkaa, joista 138 paikalla havaittiin sinilevää. Runsaasti levää esiintyi 68 havainnointipaikalla ja erittäin runsaasti neljällä paikalla.