Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

S-Pankkiin liittyvistä maksuvälinepetoksista epäillään 16- ja 23-vuotiaita espoolaismiehiä

S-Pankin asiakkaiden tileiltä tehdyistä oikeudettomista siirroista epäillään kahta espoolaismiestä, kertoo STT:lle tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Klaus Geiger Länsi-Uudenmaan poliisista. Epäiltyjen iät ovat 16 ja 23 vuotta.

S-Pankin asiakkaiden tileiltä tehtiin oikeudettomia siirtoja pankin tietojärjestelmässä ollutta haavoittuvuutta hyväksikäyttäen. Epäilty rikoshyöty on noin miljoonan euron luokkaa. Poliisi epäilee petossarjan alkaneen toukokuussa ja jatkuneen kesän ajan. Maksuvälinepetoksia on poliisin tämänhetkisen tiedon mukaan 53, minkä lisäksi poliisi tutkii noin 150:tä tietomurtoa, joiden kohdalla petos on jäänyt yrityksen asteelle.

Epäiltynä myös lähipiiri

Pääepäiltyjen lisäksi myös heidän lähipiiriään epäillään Geigerin mukaan rahanpesutyyppisistä rikoksista, eli heidän pankkitilejään on käytetty rikoshyötynä saatujen rahojen siirtelyyn. Yhteensä epäiltynä on poliisin mukaan seitsemän tai kahdeksan henkilöä. Poliisi ei tässä vaiheessa kerro heidän ikäänsä tai sukupuoltaan.

Siirrettyjä rahoja on Geigerin mukaan käytetty matkusteluun, kalliisiin ostoksiin ja omien ja lähipiirin velkojen maksuun ja yleiseen makeaan elämään. Hän arvioi, että hyvin suuri osa viedyistä rahoista on kateissa ja niitä on hyvin vaikeaa saada takaisin.

Ainakin yksi pääepäilty on ollut S-Pankin asiakas.

Poliisin tutkinnassa rikosnimikkeitä ovat ainakin törkeä maksuvälinepetos, törkeä rahanpesu sekä tietomurto.

Enemmän osaamista kuin rivikansalaisella

Poliisin arvion mukaan teko on vaatinut kohtuullista tietoteknistä osaamista.

– Enemmän osaamista kuin ehkä rivikansalaisella tai ehkä rivinuorellakaan, Geiger sanoo.

Varsinaisesta hakkeritoiminnasta ei kuitenkaan ole kyse.

Epäiltyjen jäljille päästiin, kun tapauksesta alkoi tulla rikosilmoituksia ja poliisi huomasi, että ilmoitukset poikkesivat normaaleista kalastelurikoksista.

– Huomasimme, että tässä on erikoislaatuinen sarja kyseessä. Asianomistajilta ei ollut pyritty kalastelemaan tietoja, vaan teot olivat täysin asianomistajista riippumattomia.