Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuningatar Elisabetin arkku saapui Windsorin linnalle – hautajaiset linnan muurien sisällä Pyhän Yrjön kappelissa

Buckinghamin palatsin henkilökunta kerääntyi osoittamaan kunnioitusta rakennuksen eteen arkkusaaton ohittaessa palatsin.

Kuningatar Elisabetin arkku on saapunut Windsorin linnalle.

Sotilassaattueen saattelemana kuningattaren arkkua kuljettava ruumisauto kulki yleisön ohi Windsorin linnalle johtavaa Long Walk -nimistä suoraa tietä.

Windsorin linnan edustalla yleisölle varattujen seuraamispaikkojen kapasiteetti täyttyi ennen kuningattaren arkun saapumista, kertoi CNN.

Linnan muurien sisällä sijaitsevassa Pyhän Yrjön kappelissa kuningattarelle viimeiset jäähyväisensä jättää kuninkaallisen perheen lisäksi noin 800 ihmistä, joihin lukeutuu muun muassa kuningattaren palvelusväki vuosien varrelta.

Hautajaiset alkavat iltakuudelta Suomen aikaa Pyhän Yrjön kappelissa.

Lopuksi Elisabet lasketaan hautaan puolisonsa ja vanhempiensa viereen illalla puoli kymmeneltä Suomen aikaa. Hautaanlasku toimitetaan yksityisin menoin.

Kuningatar viimeisellä matkallaan

Arkku kuljetettiin Westminster Hall -rakennuksesta läheiseen Westminster Abbey -kirkkoon, jossa hautajaisseremonia aloitettiin noin kello 13 Suomen aikaan maanantaina.

Kello 14 aikaan kuningattaren arkkusaatto lähti kirkosta kohti Wellington Arch -riemukaarta pitkin Lontoon katuja.

Arkkusaatto saapui riemukaarelle hieman kello 15 jälkeen, josta arkku jatkoi matkaansa autolla Windsorin linnaan.

Kuningatar Elisabet kuoli syyskuun 8. päivänä 96-vuotiaana. 70-vuotisella valtakaudellaan hän on Britanniaa pisimpään hallinnut monarkki.

"Muistamme ihailulla hänen elämänmittaista sitoutumistaan"

Westminster Abbeyn hautajaisseremonian aluksi noin 2 000 kutsuvierasta nousi seisomaan, kun kuningattaren arkkua kuljetettiin käytävää pitkin.

Kirkossa puhui Westminsterin dekaani, pappi David Hoyle, joka muistutti kuningattaren elämänmittaisesta sitoutumisesta tehtäväänsä.

– Muistamme ihailulla hänen elämänmittaistaan sitoutumistaan velvollisuuksiinsa ja kansalaisiin, hän sanoi.

Hän muistutti, että kirkolla on erityinen merkitys Elisabetille. Kuningatar kruunattiin kirkossa, ja siellä hän myös avioitui.

Britannian pääministeri Liz Truss puolestaan luki hautajaisissa otteen Raamatusta, kuten myös Kansainyhteisön pääsihteeri Patricia Scotland.

Kirkkoon saapui runsaasti johtajia ja kuninkaallisia ympäri maailmaa. Paikalla oli esimerkiksi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puolisoineen. Myös Suomen presidentti Sauli Niinistö puolisoineen osallistuu hautajaisiin.

Hautajaisseremonia päättyi kahden minuutin hiljaiseen hetkeen, jonka jälkeen laulettiin maan kansallislaulu God Save the King uuden hallitsijan mukaan päivitettynä.

Big Ben soi minuutin välein arkun matkatessa läpi Lontoon

Westminster Abbeysta lähtenyt arkkusaatto kulki läpi Lontoon katujen Britannian merivoimien tykkilavetilla, jota saattoivat myös kuninkaallisen perheen jäsenet kuningas Charlesin johdolla.

Ihmiset olivat kerääntyneet runsain joukoin jättämään hyvästinsä kuningattarelle matkan varrelle.

Buckinghamin palatsin palveluskuntaa oli saapunut osoittamaan kunnioitustaan rakennuksen eteen Elisabetin arkkusaaton ohittaessa palatsin.

Arkku kulki myös Elisabetin vanhempien muistoksi pystytettyjen patsaiden ohi matkallaan Wellington Arch -riemukaarelle.

Elisabetin mukaan vuonna 2012 uudelleennimetyssä kellotornissa Big Ben -kello soi minuutin välein saattueen kulkiessa Lontoon katuja. Hyde Parkissa ammuttiin myös kunnialaukauksia minuutin välein saattueen matkan ajan.

Lontoon saattueen seuraamispaikat täyttyivät jo aamupäivällä

Hautajaissaattueen seuraamiseen varatut paikat Lontoossa täyttyivät maanantaina jo hyvissä ajoin. Lontoon kaupungintalon Twitter-tilillä kerrottiin hieman kello 11 jälkeen Suomen aikaa, että ihmisiä ei enää päästetä saattueen seuraamiseen varatuille paikoille.

Monet olivat saapuneet makuupusseineen jo sunnuntaina Lontooseen odottamaan hautajaisten alkua.

– Tämä on ainutkertainen tapahtuma, sanoi uutistoimisto AFP:n haastattelema 22-vuotias Naomi Thompson, joka seurasi hautajaispäivää Lontoon Hyde Parkissa.

– Tämä on historiallinen hetki. Hän oli kaikkien isoäiti, lisäsi Alice Garrett.

Whitehall-kadulla 41-vuotias Irakin sodan veteraani Jamie Page odotti hautajaissaattuetta kunniamitalit rinnassaan.

– 16-vuotiaana vannoin uskollisuudenvalan kuningattarelle. Hän on ollut pomoni. Hän on kaikki kaikessa. Hän oli kuin lahja Jumalalta, AFP:n haastattelema Page sanoi.

Myös Lontoon ulkopuolella ihmisiä kerääntyi elokuvateattereihin ja kirkkoihin ympäri Britannian seuraamaan hautajaisia ja saattuetta.

Julkisen liikenteen ennustettiin olevan ruuhkaista Lontoossa tänään hautajaisten vuoksi.

National Rail suositteli Twitter-tilillään, että ihmiset eivät kiirehtisi julkisilla kotiinsa seuraamaan hautajaisia ja hautajaissaattuetta, ja muistutti, että monet kahvilat, pubit ja muut ravintolat ovat oletettavasti avoinna iltapäivällä.

Sky Newsin mukaan Paddingtonin asemalla on ollut sähköhäiriö, jonka vuoksi kaikki puoli yhdeksän jälkeen lähtevät tai saapuvat junavuorot asemalle peruttiin.

Lähteenä uutistoimisto AFP ja kuninkaallisen perheen verkkosivut.