Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nasan alus törmäsi asteroidi Dimorphosiin – "Osuma vahvistettu"

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan avaruusalus on osunut Dimorphos-nimiseen asteroidiin osana historiallista koetta. Osuma tapahtui hieman kello kahden jälkeen yöllä Suomen aikaa.

– Osuma vahvistettu maailman ensimmäisessä planetaarisen puolustuksen koetehtävässä, avaruushallinnon verkkosivulla luki törmäyksen jälkeen.

Suorassa lähetyksessä tutkijat ja insinöörit juhlivat onnistunutta osumaa.

Kohteena ollutta asteroidia ei pidetä minkäänlaisena uhkana maapallolle, vaan kyse on Nasan testistä selvittää, voisivatko ihmiset muuttaa Maata mahdollisesti uhkaavan asteroidin kurssia. Lähiviikkojen aikana selvinnee, muuttuuko Dimorphosin kurssi törmäyksen seurauksena.

Miehittämätön alus lähetettiin matkaan Yhdysvaltain Kaliforniasta viime marraskuussa. Alus oli noin myyntiautomaatin kokoinen, ja asteroidia on verrattu kooltaan suurin piirtein Egyptin pyramideihin.

Vastaavaa temppua on tähän mennessä yritetty vain tieteiselokuvissa, kuten Armageddonissa.

Harva asteroidi uhkaa Maata

Vielä ei tiedetä, kuinka suuri vaikutus törmäyksellä on Dimorphosin kurssiin. Tutkijat eivät tiedä, onko asteroidi koostumukseltaan tiivistä kiveä vai koostuuko se osista.

Nasan mukaan vain hyvin harvoja aurinkokuntamme miljardeista asteroideista ja komeetoista pidetään maapallolle mahdollisesti vaarallisina. Niistä yksikään ei uhkaa Maata vielä ainakaan sataan vuoteen.

Joskus törmäyksen uhka on kuitenkin väistämättä edessä. 66 miljoonaa vuotta sitten Chicxulub-asteroidi iski Maahan, minkä uskotaan aiheuttaneen esimerkiksi dinosaurusten joukkotuhon.

Dimorphosin kokoinen asteroidi aiheuttaisi ainoastaan alueellista tuhoa, eli se voisi esimerkiksi tuhota kaupungin. Voimakkuudeltaan se olisi kuitenkin suurempi kuin mikään historian atomipommi.

– Minusta Maan asukkaat voivat nyt nukkua paremmin. Minä ainakin nukun, sanoi tehtävässä työskentelevä järjestelmäinsinööri Elena Adams.

Mukana suomalaisia osaajia

Törmäyksen tehokkuutta seurataan lähiviikkoina teleskooppihavainnoilla. Helsingin yliopisto kertoi tiedotteessaan varhain tiistaina, että Helsingin yliopiston tutkijat ovat mukana tekemässä havaintoja ja hyödyntävät yhteispohjoismaista optista teleskooppia Espanjassa La Palman saarella.

Yliopisto kertoo Euroopan avaruusjärjestö Esan valmistelevan projektia täydentävää Hera-avaruuslentoa. Heran on määrä seurata ja kartoittaa Dimorphosta ja suurempaa asteroidia nimeltään Didymos, jota Dimorphos kiertää.

– Hera-avaruusalus sisältää pienoissatelliitin nimeltään Milani, joka on varustettu Teknologian tutkimuskeskus VTT:n valmistamalla pienoiskokoisella hyperspektrikameralla nimeltään ASPECT. Kamera tuottaa ratkaisevan tärkeää tietoa molempien asteroidien mineraalikoostumuksesta, yliopiston tiedotteessa kerrotaan.

Yliopiston mukaan suomalaiset tutkijat Helsingin yliopiston ja VTT:n lisäksi Jyväskylän yliopistosta sekä Jyväskylän ammattikorkeakoulusta osallistuvat kummankin lennon tieteelliseen suunnitteluun sekä tulosten analysointiin.