Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL:n turvalliset ohjeet energiansäästöön: Huoneenlämmön voi laskea noin 20 asteeseen, lamppuja ei kannata korvata kynttilöillä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on koostanut ohjeita siitä, miten kansalaiset voivat osallistua energiansäästötalkoisiin ilman, että asukkaiden terveys tai kiinteistöjen kunto kärsii. Suomalaisia kehotetaan säästämään energiaa Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman energiakriisin takia.

Yksi THL:n antamista energiansäästövinkeistä on laskea huoneenlämpöä maltillisesti. Huoneenlämmön voi laskea alle 21 asteeseen, mutta sen on oltava vähintään 18 astetta. Jos tiloissa on vanhuksia tai lapsia, tulee lämmön olla vähintään 20 astetta veto huomioiden.

Sen sijaan käyttöveden lämpötilaa ei saa laskea alle 55 asteeseen. Sitä viileämmässä käyttövedessä voi olla infektioita ja keuhkokuumeita aiheuttavaa legionella-bakteeria.

Lämpimän veden käyttöä voi sen sijaan vähentää esimerkiksi suihkuaikaa lyhentämällä.

Myös ilmanvaihto täytyy THL:n mukaan pitää päällä. Kansalaisten tulee huolehtia, että ilmanvaihto on huollettu, tuloilman lämpötilaa on säädetty ja ilmamäärät on tarkastettu.

Lisäksi rakennusten mahdolliset lisäeristykset ja muut energiakorjaukset tulee teettää ammattilaisella. Väärin toteutetut lisäeristystyöt voivat aiheuttaa kosteusvaurion asuntoon.

THL kehottaa myös polttamaan vain puhdasta ja kuivaa puuta takassa tai kiukaan tulipesässä. Puunpoltto on merkittävä pienhiukkaspäästöjen lähde, minkä vuoksi puiden polttamisessa tulee olla tarkkana.

Sisätilojen pienhiukkasmääriä lisää myös kynttilöiden poltto, minkä takia THL ei suosittele lamppujen korvaamista kynttilöillä. Valaistuksessa voi sen sijaan säästää energiaa käyttämällä led- ja energiansäästölamppuja.