Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU päätti kaikille mobiililaitteille sopivan laturin käyttöönotosta

Euroopan parlamentti on päättänyt, että vuoden 2024 loppuun mennessä saman laturin on sovittava esimerkiksi matkapuhelimiin, tabletteihin ja kameroihin. Keväästä 2026 alkaen velvoite koskee myös kannettavia tietokoneita.

Jatkossa kaikissa uusissa EU:n alueella myytävissä elektroniikkalaitteissa tulee olla valmistajasta riippumatta USB-C-tyyppinen latausportti, jota käytetään lataamiseen ja tiedonsiirtoihin.

Uuden säädöksen myötä kuluttajien ei enää tarvitse ostaa uutta laturia jokaiselle laitteelleen. Päätöksen taustalla on EU:n pyrkimys vähentää elektroniikkaromua ja mahdollistaa kuluttajille kestävämpiä valintoja.

EU:n mukaan uusien säännösten ansiosta kuluttajilta säästyy jopa 250 miljoonaa euroa vuodessa, kun tarpeettomat laturiostot jäävät pois. Myös ympäristöhaitat vähenevät, sillä pois heitetyistä ja käyttämättä jääneistä latureista aiheutuu EU:ssa vuosittain 11 000 tonnia elektroniikkaromua.

Koskee useimpia pieniä elektroniikkalaitteita

Säädös kattaa laitteet, joihin käytetään langallista latausta ja jotka toimivat enintään 100 watin teholla. Näitä voivat olla myös kuulokkeet, kädessä pidettävät videopelikonsolit, kannettavat kaiuttimet, sähköiset lukulaitteet, näppäimistöt, hiiret ja kannettavat navigaattorit.

Tuoreen lainsäädännön mukaan vuoden 2024 loppuun mennessä myös langattomien laturien ja laitteiden yhteensopivuus on varmistettava, jotta vältetään kielteiset vaikutukset kuluttajille ja ympäristölle. Säädöksillä pyritään irrottamaan kuluttajat teknologialoukusta, jossa jäädään riippuvaiseksi yhdestä valmistajasta.