Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kemian Nobel-palkinto molekyylitutkijoille

Kemian Nobel-palkinnon saavat tänä vuonna molekyylitutkijat Carolyn Bertozzi, Morten Meldal ja Barry Sharpless. He saavat Nobelin niin kutsutun click-kemian ja bio-ortogonaalisen kemian kehittämisestä.

Bertozzi ja Sharpless ovat Yhdysvalloista ja Meldal Tanskasta. 81-vuotias Sharpless on kemian Nobel-palkinnon saaja jo toistamiseen.

Viime vuonna kemian Nobel-palkinnon saivat Benjamin List ja David MacMillan asymmetrisen organokatalyysin kehittämisestä.

Nobel-viikko jatkuu torstaina ja perjantaina suurelle yleisölle tunnetuimpien palkintojen, kirjallisuuspalkinnon ja rauhanpalkinnon, julkistamisella. Viimeisenä eli ensi viikon maanantaina julkistetaan talouden Nobeliksi usein kutsuttu taloustieteen palkinto Alfred Nobelin muistoksi.

Maanantaina kerrottiin, että lääketieteen Nobelin saa tänä vuonna ruotsalainen evoluutiogenetiikkaan erikoistunut biologi Svante Pääbo. Tiistaina ilmoitettiin fysiikan palkinnon saajat, jotka ovat ranskalainen Alain Aspect, yhdysvaltalainen John F. Clauser sekä itävaltalainen Anton Zeilinger.

Nobel-palkinnot jaetaan Alfred Nobelin kuolinpäivänä 10. joulukuuta.