Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ehtiikö hotellin saada vielä syyslomaviikolle Suomessa? Hotelliketjut kertovat, millainen menekki on koulujen loma-aikana

Syysloma näkyy suomalaisten majoituspalveluiden varauskalentereissa vaihtelevasti.

STT:n haastattelemista hotelliketjujen edustajista osa kertoo, että tulevien viikkojen varaustilanne on piristynyt viime vuodesta. Toisilla majoitustilanne vaikuttaa päinvastaiselta.

Sokos Hotelsin kaupallinen johtaja Nina Nieminen kertoo, että varsinkin ensi viikon lopusta on monessa ketjun hotellissa vilkasta. Ensi viikolla syyslomaviikko on käynnissä muun muassa pääkaupunkiseudulla sekä Tampereella, Jyväskylässä ja Hämeenlinnassa.

Niemisen mukaan heidän hotelleissaan ovat varausmäärät ensi viikolle kasvaneet viime vuoden vastaavasta ajasta.

– Pääkaupunkiseudulle ovat suomalaiset matkaajat löytäneet takaisin. Myös Tallinnaan on aiempaa enemmän varauksia, Nieminen sanoo.

Kasvua osin selittää hänen mukaansa myös se, että viime vuonna vastaavana aikana Tampereella oli hotelli Ilves kiinni.

Myös Scandic-hotelliketjun viestintäpäällikkö Johanna Uimonen kertoo, että varaukset painottuvat syyslomaviikon loppupuolelle. Toistaiseksi ketjun hotelleissa on tilaa, mutta hänen mukaansa moni varaa yönsä lähellä majoitusajankohtaa.

– Loma-aikaan kylpylähotellit ovat meillä suosittuja, sanoo Uimonen.

Molemmista ketjuista kerrotaan, että perhehuoneet tai kohteet, joissa on esimerkiksi ulkoiluaktiviteetteja, ovat olleet perinteisesti suosittuja koulujen lomaviikoilla.

Toisaalta Lapland Hotelsista kerrotaan STT:lle, ettei syyslomaviikko näy toistaiseksi heidän hotelleissaan juurikaan.

Mökkejä varataan parin tunnin ajomatkan päästä

Vuokramökkejä välittävällä Lomarenkaalla on tällä hetkellä syyslomaviikoille varauksia noin kolmannes viimevuotista vähemmän. Markkinointipäällikkö Pekka Huttunen uskoo laskun johtuvan muun muassa siitä, että koronan jälkeen suomalaiset uskaltavat jälleen matkustaa myös ulkomaille. Hän huomauttaa, että varauksia on kuitenkin tällä hetkellä noin 20 prosenttia enemmän kuin koronaa edeltävänä vuonna.

– Varauksia on, mutta tilaa löytyy vielä ihan mukavasti, Huttunen sanoo.

Hän kertoo, että varaukset jakautuvat ympäri Suomen, sillä ihmiset haluavat syyslomalla usein parin–kolmen tunnin ajomatkan päähän kotoaan. Erityisen suosittuja ovat hyvin varustellut ja järven rannalla sijaitsevat mökit.

– Myöskin hiihtokeskuksiin on menijöitä, vaikkei siellä vielä kunnolla hiihtämään pääsekään, Huttunen sanoo.

Kasvavat kustannukset pakottavat etsimään säästöjä

Lomarengas välittää mökkejä, mutta niiden hinnoittelusta päättävät mökkien omistajat. Huttusen mukaan omistajilla on tällä hetkellä painetta nostaa majoitusten hintoja sähkön hinnan nousun vuoksi, mutta samalla tasapainoillaan talouden yleisen epävarmuuden ja kysynnän kanssa.

– Siellä joudutaan vähän taiteilemaan mökin omistajien puolella. Hintoja pitäisi nostaa, mutta niitä ei voisi nostaa samaan aikaan.

Hotelleissa puolestaan etsitään tällä hetkellä sitä, miten energiasta voisi säästää. Sekä Sokoksen että Scandicin hotelleissa kerrotaan etsittävän säästökohteita niin, ettei asiakkaiden vierailumukavuus kärsisi. Uimonen Scandicista kertoo, että yksi vaihtoehto olisi, että hiljaisina aikoina hotelleissa pidettäisiin lämpötiloja matalampina paikoissa, joihin vieraita ei majoiteta.

Majoitusala kärsii yhä työvoimapulasta

Koronavirusepidemian seurauksena majoitus- ja ravitsemusala on kärsinyt työvoimapulasta, kun moni työntekijä on vaihtanut ammattia. Pula ei ole vieläkään hellittänyt, kertoo alan työnantajajärjestön Matkailu- ja Ravintolapalvelut Mara ry:n puheenjohtaja Timo Lappi. Lappi kertoo Maran arvioineen, että alalta hävisi koronapandemian aikana yli kymmenen tuhatta työntekijää, joista kaikki eivät ole palanneet alalle.

– Se (työvoimapula) on edelleen erittäin vaikea niin ravintoloissa kuin hotelleissa, sanoo Lappi STT:lle.

Saman toteavat hotelliyritysten edustajat. Syyslomaviikolla tilanne on Sokos Hotelsin Niemisen mukaan kesää parempi, koska lomat eivät enää pyöri.

– Syysloma-aikana (töissä) on vakituista henkilökuntaa ja meidän ruuhkatuntiapulaisiamme, hän sanoo.