Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Britanniassa voi olla edessä "suuria ja kivuliaita" menoleikkauksia, varoittaa tutkimusinstituutti

Britanniassa voi olla edessä "suuria ja kivuliaita" julkisten menojen leikkauksia maan julkisen talouden korjaamiseksi, varoittaa johtava tutkimuslaitos Institute for Fiscal Studies (IFS). Näin käy, jos maan hallitus ei peru joitakin ilmoittamistaan veroleikkauksista.

Tuore valtiovarainministeri Kwasi Kwarteng on jo perunut suurituloisten veroalennuksen, kun asiasta heräsi elinkustannuskriisissä kärvistelevässä maassa mittavaa arvostelua.

Syyskuun alussa valtaan nousseen pääministeri Liz Trussin hallitus julkisti lähes ensi töikseen minibudjetin suurine velkarahalla rahoitettavine veroleikkauksineen, mikä sai aikaan paniikin julkisen velan valtavasta kasvusta. Trussin tavoitteena oli ollut potkia taantuman uhkaamaa Britannian taloutta reippaampaan kasvuun, mutta markkinareaktio oli päinvastainen, ja suunnitelma muun muassa lähetti punnan arvon syöksylaskuun. Jopa Kansainvälinen valuuttarahasto IMF älähti hallituksen suunnitelmista ja kehotti harkitsemaan toimia uudelleen.

Finanssikriisin jälkeinen vyönkiristys tuoreessa muistissa

Julkista taloutta täytyisi IFS:n mukaan sopeuttaa yli 60 miljardilla punnalla (68 miljardilla eurolla), jotta valtionvelan kasvu saataisiin taitettua vuoteen 2027 mennessä. Tähän yltäminen pelkillä menoleikkauksilla ilman veronkorotuksia tietäisi vaikeita valintoja hallitukselle.

– Taloustilanteen ollessa heikompi valtiontalouden saaminen kestävälle uralle ilman veronalennusten perumista saattaa pakottaa – – suuriin ja kivuliaisiin menoleikkauksiin, IFS:n tutkimuksessa sanottiin.

Britanniassa pelätäänkin, että edessä on vastaavaa vyönkiristämistä kuin vuoden 2008 finanssikriisin jälkimainingeissa ja että terveydenhuollosta ja koulutuksesta leikataan. Trussin hallitus on toistaiseksi vakuuttanut, ettei näin tehdä.

Britannian julkinen velka on nousemassa kuluvan tilikauden aikana lähes 200 miljardiin puntaan.

Keskuspankki yrittää rauhoittaa markkinoita

Tiistaina Englannin keskuspankki ilmoitti ostavansa lisää valtion joukkovelkakirjoja. Taustalla on yritys rauhoittaa markkinoita niiden päädyttyä myllerrykseen Trussin hallituksen julkistettua budjettinsa.

Keskuspankin mukaan Britannian valtionvelkaa on hinnoiteltu viikon alussa merkittävästi uudelleen, erityisesti indeksiin sidottuja velkoja, joita keskuspankki aikoo nyt ostaa osana laajempaa joukkovelkakirjojen osto-operaatiotaan.

Tiedot ostoista kerrottiin sen jälkeen, kun Britannian työttömyys laski alimmilleen lähes 50 vuoteen eli 3,5 prosenttiin. Siitä huolimatta palkkoja heikentää korkea inflaatio.