Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Wall Street sulkeutui pitkälti laskussa IMF:n leikattua maailmantalouden kasvuennustettaan

Yhdysvalloissa New Yorkin pörssit sulkeutuivat tiistaina laskussa Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n leikattua maailmantalouden kasvuennustettaan.

Ennusteesta huolimatta pääindeksit kävivät päivän aikana plussan puolella, mutta ne ottivat jälleen takapakkia Englannin keskuspankin kerrottua päättävänsä velkakirjojen hätäostotoimet perjantaina. Osto-ohjelmasta oli toivottu pidempää, jotta markkinat pääsisivät tasaantumaan.

Teollisuusindeksi Dow Jones sulkeutui 0,1 prosenttia plussalla. Laaja-alainen S&P 500 sen sijaan oli pörssipäivän päätteeksi 0,6 prosentin laskussa, ja teknologiapainotteinen Nasdaq luisui 1,1 prosenttia.

IMF laski tiistaina ensi vuoden kasvuennustettaan 0,2 prosenttiyksiköllä 2,7 prosenttiin. Sen sijaan tämän vuoden kasvuennusteensa IMF piti 3,2 prosentissa. Viime vuonna maailmantalous kasvoi 6,0 prosenttia.

Valuuttarahaston mukaan maailmantalous kärsii muun muassa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista energian ja ruoan hintoihin. Inflaation IMF odottaa kiihtyvän viime vuoden 4,7 prosentista 8,8 prosenttiin tänä vuonna.

Tulosjulkistuksien odotetaan viestivän taantuman uhasta

IMF antoi päivitetyn ennusteensa Yhdysvaltain inflaatioraportin ja heinä-syyskuun tulosjulkistusten alla. Sijoittajat ovat pelänneet edellisen vuosineljänneksen tulosraporttien viestivän kohonneesta taantuman uhasta.

Viime aikoina arvopaperimarkkinoita ovat synkistäneet muun muassa lukuisten keskuspankkien päätökset nostaa ohjauskorkojaan. Pankkiiriliike Oandan analyytikko Edward Moya arvelee keskuspankkien jatkavan aggressiivisia tiukennustoimiaan, mikä voi hänen mukaansa johtaa vakaviin taantumiin.

Moya sanoo, että ilmapiiriä ovat kurjistaneet sekä Venäjän Ukrainassa käymän sodan viimeisimmät tapahtumat että kasvavat stagflaatiopelot. Stagflaatiosta puhutaan, kun inflaatio on voimakasta samanaikaisesti taantuman kanssa.