Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suurin osa kunnista pysyy lastensuojelun lakisääteisessä henkilöstömitoituksessa

Suurin osa kunnista ja kuntayhtymistä täyttää lastensuojelun lakisääteisen henkilöstömitoituksen, mutta alueellista vaihtelua on paljon, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemä kysely. Lakisääteinen henkilöstömitoitus on 35 asiakasta sosiaalityöntekijää kohden.

Kuitenkin vain noin puolet kyselyyn vastanneista sosiaalityöntekijöistä arvioi oman asiakasmääränsä olleen lakisääteisissä rajoissa.

Tämän vuoden alusta alkaen sosiaalityöntekijällä on saanut olla samanaikaisesti asiakkaana enintään 35 lasta. Vuoden 2024 alusta asiakkaita saa olla enintään 30.

– Vaikka kyselymme perusteella henkilöstömitoitus toteutuu keskimäärin hyvin, on eri alueiden ja yksittäisten sosiaalityöntekijöiden asiakasmäärässä suurta vaihtelua. Yksittäisissä kunnissa henkilöstömitoitus oli pienimmillään kaksi ja suurimmillaan 50, kertoo THL:n erityisasiantuntija Martta Forsell tiedotteessa.

Kyselyn tulosten mukaan lakisääteinen henkilöstömitoitus ei toteudu ja valtakunnallinen keskiarvo ylittyy Itä-Uudenmaan, Pohjois-Karjalan, Satakunnan, Pirkanmaan, Vantaan ja Keravan sekä Päijät-Hämeen hyvinvointialueilla.

Sosiaalityöntekijät suhtautuvat ristiriitaisesti

Noin puolet kyselyyn vastanneista sosiaalityöntekijöistä oli huolissaan lain ei-aiotuista vaikutuksista, kuten lastensuojeluasiakkuuden liian varhaisesta päättämisestä, jotta asiakasmitoituksessa pysyttäisiin.

Kuitenkin myös noin puolet arvioi, että nykyinen eli 35 lapsen asiakasmitoitus tukee lapsen mahdollisuutta tulla kuulluksi.

– Sosiaalityöntekijät vaikuttavat suhtautuvan henkilöstömitoitukseen ristiriitaisesti. Osan kohdalla se on mahdollistanut lasten parhaaseen keskittymisen, mutta osa on huolissaan sen mukanaan tuomista seurauksista. Henkilöstömitoitus ei palvele tarkoitustaan, jos se tarkoittaa esimerkiksi asiakkuuksien liian aikaista päättämistä, jotta tavoitelukema toteutuisi, sanoo THL:n kehittämispäällikkö Laura Yliruka.

Ylirukan mukaan henkilöstömitoitus ei ole yksinkertainen mittari sosiaalityöntekijöiden työkuormitukseen, sillä heillä on muitakin tehtäviä.

– Laissa todetaan, että todellinen asiakasmäärä tulee suhteuttaa erilaisten asiakkuuksien vaatiman työmäärän mukaisesti. Pääasia on, että sosiaalityöntekijöiden on mahdollista huolehtia perustehtävästään eli lapsen suojelun tehtävästä, hän sanoo.

THL keräsi tiedot kuluvan vuoden toukokuussa kuntakyselyllä. Tuolloin laki lastensuojelun henkilöstömitoituksesta oli ollut voimassa viisi kuukautta. Vastauksia johdolle lähetettyyn kyselyyn saatiin yhteensä 93 ja sosiaalityöntekijöille lähetettyyn kyselyyn yhteensä 236. Johtavia viranhaltijoilta pyydettiin antamaan vastauksensa koko kunnan tai kuntayhtymän näkökulmasta.

Kysely toteutetaan vastedes kaksi kertaa vuodessa.