Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjä vaatii kolmelle sakkoja alaikäisten hyväksymisestä maanpuolustuskurssille

Syyttäjä vaatii kolmelle Maanpuolustuskoulutusyhdistyksessä (MPK) toimivalle miehelle sakkoja, koska he ovat syyttäjän mukaan hyväksyneet alaikäisiä henkilöitä sotilaallisia valmiuksia palvelevaan koulutukseen.

Syytteet liittyvät kahteen naisille tarkoitettuun maanpuolustuskurssiin, jotka pidettiin vuonna 2017. Syyttäjän mukaan alaikäisiä oli kursseilla yhteensä kuusi.

Syyttäjä vaatii syytetyille rangaistusta virkavelvollisuuden rikkomisesta tai vaihtoehtoisesti tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Miehistä kaksi toimi tapahtuma-aikaan MPK:n koulutuspäällikköinä ja yksi piiripäällikkönä. Syyte oli nostettu alun alkaen myös kolmatta koulutuspäällikköä vastaan, mutta syyttäjä luopui hänen kohdallaan syytteestä käsittelyn alettua.

Syyttäjä: Ikäraja on ehdoton

Toinen syytteisiin johtaneista kursseista pidettiin Jyväskylän Tikkakoskella ja toinen Pirkkalassa Tampereen lähistöllä. Tikkakosken kurssille osallistui syytteen mukaan neljä alaikäistä ja Pirkkalan kurssille kaksi.

Tikkakosken kurssia markkinoitiin kurssina, johon voisivat osallistua 16 vuotta täyttäneet naiset. Kurssi oli nimeltään Kevät Luonetti: Intti tutuksi naisille.

Syyttäjän mukaan molemmat kurssit olivat sotilaallisia valmiuksia palvelevaa koulutusta, jota ei saa antaa alle 18-vuotiaille. Syyttäjä painottaa haastehakemuksessa, että ikäraja on ehdoton ja se on säädetty lasten suojaksi.

Syyttäjä vaatii syytetyille 20–35 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta.

Syytetyt eivät katso syyllistyneensä rikokseen

Syytetyt katsovat, että he eivät ole toiminnassaan syyllistyneet rikokseen.

Yksi miehistä kertoi käräjäoikeudelle toimitetussa ennakkovastauksessa esimerkiksi, että Tikkakosken kurssilla ei ammuttu minkäänlaisilla aseilla eikä kurssilla ollut mukana mitään ampumatarvikkeita. Asetarvikkeisiin kohdistunut koulutus oli hänen mukaansa purkamis- ja kokoamiskoulutusta, joka tapahtui deaktivoiduilla ja harjoitusaseilla.

Toinen syytetty taas kertoi ennakkovastauksessaan, että Tikkakosken kurssi oli kirjattu MPK:n järjestelmään virheellisesti. Pirkkalan kurssille osallistuneilta 17-vuotiailta taas kiellettiin hänen mukaansa osallistuminen kurssin sotilaallisiin koulutusrasteihin, mutta tieto ei välittynyt rynnäkkökiväärin kokoamisrastin pitäjälle.

Maanpuolustuskoulutusyhdistys kertoi tiistaina julkistamassaan tiedotteessa, että syytteisiin johtaneissa tapauksissa on kyse inhimillisistä virheistä. Tiedotteen mukaan MPK on jo vuonna 2018 tehnyt korjauksia ohjeistukseen ja järjestelmiin eikä MPK ole tarkoituksellisesti kouluttanut sotilaallisia valmiuksia alle 18-vuotiaille.

Jutun käsittely alkoi Keski-Suomen käräjäoikeudessa tänään. Suulliseen käsittelyyn on varattu myös huominen.

-----

Juttua on korjattu kello 21.35: Alun perin syytettynä oli neljä ihmistä, mutta syyttäjä luopui yhden kohdalla syytteestä.