Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elisa hamuaa maailmanlaajuista liiketoimintaa – yhtiön vakaa kasvu jatkuu: tulos kasvoi heinä–syyskuussa kuudella prosentilla vuoden takaisesta

Teleyhtiö Elisa on suunnannut katseensa globaaleille markkinoille. Toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila kertoo STT:lle, että yhtiön yritysasiakasbisnes sisältää yhä enemmän maailmanlaajuisia liiketoimintoja.

Näitä ovat älytehdasratkaisut ja teleoperaattoreille suunnatut automaatioratkaisut. Ne perustuvat erityisesti koneoppimisen ja tekoälyn hyödyntämiseen.

– Ne kasvavat globaaleilla markkinoilla, ja ne tuovat kotimarkkinoidemme Suomen ja Viron liiketoimintojen päälle yhä enemmän globaalia liiketoimintaa, Mattila kertoo.

Maailmanlaajuisten liiketoimintojen kasvu näkyy siinä, että Elisan yritysliiketoiminta kasvoi heinä–syyskuussa selvästi nopeammin kuin henkilöasiakkaita koskeva liiketoiminta.

Yritysasiakkaissa kasvua vuoden takaisesta oli vajaat 12 prosenttia ja henkilöasiakkaissa hieman päälle viisi prosenttia. Liikevaihto oli yritysasiakaspuolella 204 miljoonaa euroa ja yksityisasiakaspuolella 330 miljoonaa euroa.

Kokonaisuudessaan Elisan vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi heinä–syyskuussa kuusi prosenttia 128 miljoonaan euroon. Liikevaihto nousi vajaat kahdeksan prosenttia ja oli 534 miljoonaa euroa.

Mattila sanoo myös, että yritysasiakkaille on myyty paljon videoneuvottelu- ja dataverkkolaitteita käyttäjien päätelaitteiden ohella.

5g-peitto lähes 100 prosenttia kolmen vuoden kuluttua

Elisa on laajentanut 5g-verkkoaan niin, että se toimii jo yli 200 paikkakunnalla ja kattaa yli 83 prosenttia suomalaisista.

– 5g-liiketoiminta kasvaa hyvin, ja kansainvälisestikin katsoen Suomi on edelläkävijämarkkina. Suomalaiset käyttäjät ovat ottaneet 5g:n tarjoamat uudet paremmat nopeudet käyttöön, ja peitto kasvaa koko ajan, Mattila sanoo.

Hänen mukaansa maantieteellistä peittoa tulee lisää erityisesti, kun yhtiö saa käyttöön alempia taajuuksia 5g:tä varten.

– Karkeasti ottaen voi sanoa, että vuonna 2025 tullaan pääsemään nykyisen 4g-verkon peittoon, hän arvioi.

4g-verkko kattaa tällä hetkellä 99,99 prosenttia väestöstä.

Asiakkaiden vaihtuvuus on suurta

Mattila kertoo, että Elisan liiketoiminta on kehittynyt vakaasti. Muun muassa inflaation, energian hintojen nousun sekä palkkojen nousun vaikutus yhtiöön on ollut maltillista.

Elisan kasvuluvut eivät ole kaksinumeroisia, mutta ne ovat Mattilan mukaan kohtuullisia vakaasti kehittyvällä toimialalla.

Hän muistuttaa, että kilpailu alalla on kovaa. Mobiililiittymäasiakkaiden vaihtuvuus on Elisan osalta yli 18 prosenttia. Mattila huomauttaa, että harvalla toimialalla on näin suurta asiakasvaihtuvuutta, mutta Elisan kilpailukyky on hänen mielestään hyvä.

Elisa nostaa ensi vuoden ohjeistustaan liikevaihdon ja käyttökatteen osalta. Yhtiö odottaa nyt niiden olevan hieman viime vuotta korkeampia, kun aiempi ohjeistus oli samalla tasolla tai hieman korkeammalla.

Kiinteää laajakaistaa poistuu jonkin verran käytöstä

Heinä–syyskuussa liikevaihtoa heikensi se, että sekä liittymien määrä että perinteisten kiinteän laajakaistaverkon palvelujen käyttö vähenivät. Mattilan mukaan kiinteiden laajakaistaverkkojen markkinat ovat kuitenkin melko tasaisia.

Jonkin verran kiinteätä laajakaistaa poistuu, kun vanhaa kuparikaapeliin perustuvaa teknologiaa poistetaan käytöstä. Tilalle tulee kuitukaapelia tai mobiililaajakaistaa.