Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Tulvista kärsivä Tshad julisti poikkeustilan, Amnesty vaatii Fifaa ja Qataria maksamaan korvauksia riistetyille siirtotyöläisille

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Huippukokous hakee taas keinoja energian hintojen taittamiseksi

Brysselissä alkaa tänään huippukokous, jossa Euroopan unionin jäsenmaiden poliittiset johtajat käsittelevät energiaan, talouteen, ruokaturvaan ja Ukrainan sotaan liittyviä toimia. Suomea kokouksessa edustaa pääministeri Sanna Marin (sd.).

Eurooppa-politiikkaa ovat syksyn ajan hallinneet Ukrainan sota ja Venäjän pelailu Eurooppaan suuntautuvilla kaasutoimituksilla. Unionissa on ratkottu energian hintakriisiä useilla erilaisilla päätöksillä. Lisätoimia tarvittaisiin yhä, ja niiden etsiminen on käynyt syksyn mittaan yhä kivuliaammaksi.

Suomen presidenttipari tutustuu ilmastonmuutoksen vaikutuksiin Islannin jäätiköllä

Presidentti Sauli Niinistö ja hänen puolisonsa Jenni Haukio jatkavat tänään valtiovierailuaan Islannissa.

Valtiovierailun toisena päivänä presidenttipari tutustuu ilmastonmuutoksen vaikutuksiin Islannissa. Ohjelmassa on muun muassa käynti Langjökull-jäätiköllä yhdessä Islannin presidenttiparin kanssa.

Talven nopeusrajoitukset Lapissa voimaan tänään

Siirtyminen talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin alkaa Lapissa tänään, kun moni suomalainen viettää syyslomaa. Muualla Suomessa rajoitukset tulevat voimaan noin viikkoa myöhemmin. Väylävirasto kertoo, että suurimmassa osassa Suomea talvirajoitukset otetaan käyttöön ensi viikon keskiviikkona.

Koko maassa rajoitukset ovat käytössä viimeistään ensi viikon perjantaina.

Maanteillä nopeusrajoitukset lasketaan pääosin 80 kilometriin tunnissa, joillakin tieosuuksilla 70 kilometriin tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa.

Ukraina kannustaa kansalaisiaan vähentämään sähkönkulutusta

Ukrainassa kansalaisia neuvotaan käyttämään mahdollisimman vähän sähköä.

Valtion energiayhtiö Ukrenergo tiedotti keskiviikkona, että torstaista alkaen sähkönkulutusta saatetaan rajoittaa aamuseitsemän ja iltakymmenen välisenä aikana. Yhtiö pyysi ihmisiä muun muassa lataamaan puhelimet ja varavirtalähteet aamuseitsemään mennessä.

Venäjän ohjus- ja lennokki-iskut ovat tuhonneet Ukrainan energiantuotantolaitoksia. Eilisiltaisessa viestissään kansalle presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi, että Venäjä oli päivän aikana jälleen tuhonnut kolme voimalaitosta.

Miljoonat britit jättävät väliin aterioita hintojen nousun vuoksi, selviää kyselyistä

Miljoonat britit kertovat jättävänsä aterioita väliin elintarvikkeiden ja energian hintojen noustessa.

Kuluttajajärjestö Which? kertoi tänään kyselynsä perusteella, että puolet kotitalouksista on vähentänyt aterioiden määrää. Englannin ja Walesin ammattiliittojen keskusjärjestö TUC julkaisi aiemmin tällä viikolla kyselytuloksia, joiden mukaan yksi seitsemästä kertoo jättävänsä aterioita väliin ja useampi kuin kaksi viidestä leikkaa ruokamenojaan.

Keskiviikkona Which? varoitti, että Britannian hallituksen päätös rajoittaa energiatukeaan tarkoittaa, että miljoonat kotitaloudet ajautuvat energiaköyhyyteen. (Lähde: AFP)

Tulvista kärsivä Tshad julisti poikkeustilan

Keski-Afrikassa Tshadissa on julistettu poikkeustila maata koettelevien poikkeuksellisten tulvien vuoksi. Maan etelä- ja keskiosien rankkasateiden aiheuttamat tulvat ovat maan johtajan mukaan vaikuttaneet yli miljoonaan ihmiseen.

Kenenkään ei ole raportoitu kuolleen tulvien seurauksena.

Tshad on yksi maailman köyhimmistä maista. YK:n mukaan 5,5 miljoonaa tshadilaista tarvitsee humanitaarista hätäapua, ja Maailmanpankin mukaan yli 40 prosenttia maan 16 miljoonasta asukkaasta elää köyhyydessä. (Lähde: AFP)

Nokia ja Nordea kertovat tuloksistaan

Kaksi Helsingin pörssin jättiläistä kertoo tänään kolmannen neljänneksen tuloksistaan. Sekä Nokialta että Nordealta odotetaan vahvoja tuloksia.

Nokia on parantanut suoritustaan 5g-verkoissa ja on viime aikoina kertonut useista mittavista tilauksista. Nordean korkokatteen, eli pankin saamien ja maksamien korkojen erotuksen odotetaan kasvaneen korkojen nousun myötä.

Nordea oli julkistuksen edellä vankassa nousussa pörssissä eilen ja kipusi 2,7 prosenttia, kun taas Nokia laski 0,6 prosenttia.

Heinä-syyskuun tuloksistaan kertovat tänään myös muun muassa mediayhtiö Alma Media sekä lääkeyhtiö Orion.

Teslan heinä-syyskuun tulos yli kaksinkertainen vuoden takaiseen, mutta liikevaihto jäi alle odotusten

Sähköautoja valmistava Tesla on ilmoittanut heinä-syyskuun tuloksensa olleen noin 3,3 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Lukema on yli kaksinkertainen verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon, jolloin tulos oli noin 1,6 miljardia.

Miljardööri Elon Muskin yhtiö sanoo tulosilmoituksessaan liikevaihdon olleen ennätysmäinen. Tästä huolimatta 21,5 miljardin liikevaihto jäi noin 500 miljoonaa dollaria alle analyytikoiden esittämien ennusteiden.

Yhtiö sanoo autotoimitusten määrän kasvaneen edellisen vuosineljänneksen aikana. (Lähde: AFP)

Amnesty vaatii Fifaa ja Qataria maksamaan korvauksia riistetyille siirtotyöläisille

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty vaatii Kansainvälistä jalkapalloliittoa Fifaa ja Qatarin hallitusta perustamaan kompensaatiorahaston ihmisoikeusloukkauksista kärsineille siirtotyöläisille. Amnestyn mukaan siirtotyöläisten olot eivät ole Qatarissa merkittävästi parantuneet.

Amnesty arvioi tuoreessa raportissaan, että tuhannet siirtotyöläiset joutuvat yhä työskentelemään Qatarissa vaarallisissa oloissa ilman palkkaa tai vapaapäiviä.

Qatar on rakennuttanut seitsemän uutta stadionia ja kunnostanut yhden stadionin kuukauden kuluttua alkavaa jalkapallon miesten MM-lopputurnausta varten. Stadionit ovat nousseet maahan siirtotyöläisten oikeuksia polkemalla.

Winnipeg kaatoi Coloradon jatkoajalle venähtäneessä kamppailussa - Rantaselle kaksi maalia ja syöttöpiste

Jääkiekon NHL:ssä Winnipeg Jets otti jatkoajalle venähtäneessä vierasottelussa 4–3-voiton Colorado Avalanchesta.

Kanadalaisseura luisteli kahden maalin johtoon jo avauserässä. Isännät saivat maalivaihteen silmään toisessa erässä Mikko Rantasen reilut kaksi minuuttia erän alun jälkeen tekemän kavennuksen myötä.

Winnipegin Cole Perfetti lisäsi välissä vieraiden johtoa, ennen kuin Rantanen ehti jälleen kaventaa tilannetta illan toisella maalillaan.

Myöhemmin samassa erässä suomalaiselle kirjattiin syöttöpiste Valeri Nitshushkinin tasoitusmaalista.

Maalittoman päätöserän jälkeen Neal Pionk ratkaisi ottelun Winnipegille jatkoajan 31. sekunnilla.

Manchester United vei liigamestaruudesta haaveilevaa Tottenhamia 2-0

Jalkapallon Englannin Valioliigassa Manchester United vei keskiviikkona kotikentällään 2–0-voiton Tottenhamista ja aiheutti kolauksen vierasjoukkueen haaveille liigamestaruudesta.

Liverpoolin hyvä vire jatkui 1–0-voitolla West Hamista.

Chelsean voittoputki päättyi maalittomaan tasapeliin Brentfordin kanssa, minkä myötä Newcastlen onnistui hivuttautua kahden pisteen päähän kärkinelikosta. Newcastle voitti Evertonin 1–0.

Manchester United on nyt vain pisteen päässä neljäntenä olevasta, 20 pistettä kartuttaneesta Chelseasta.

Keskiviikkona ottivat toisistaan mittaa myös Bournemouth ja Southampton, joista jälkimmäinen vei voiton 1–0. (Lähde: AFP)