Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maksuttomat influenssarokotukset riskiryhmille alkavat marraskuussa – influenssaepidemian alkamisesta ei vielä ole THL:n mukaan viitteitä

Riskiryhmien maksuttomat influenssarokotukset alkavat marraskuun alussa, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kertoo.

Influenssarokotteen saavat ilmaiseksi kaikki vakavalle influenssalle alttiit, kuten 65 vuotta täyttäneet, 0,5–6-vuotiaat lapset, raskaana olevat sekä sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat.

Maksuttomaan influenssarokotukseen oikeutetut voivat käydä ottamassa rokotteen omassa terveyskeskuksessaan tai neuvolassaan.

Muut kuin maksuttomaan rokotukseen oikeutetut voivat ostaa rokotteen apteekista lääkärin reseptillä ja käydä pistättämässä sen esimerkiksi terveysasemalla. Osa työnantajista tarjoaa rokotuksen työntekijöilleen työterveyshuollon kautta.

Influenssarokotteen yhteydessä voi ottaa myös koronarokotteen. Tänä syksynä kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille koronan riskiryhmiin kuuluville sekä 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille suositellaan koronatehosteannosta.

– Jos rokotettava on saamassa sekä korona- että influenssarokotteen, suositus on, että ne annetaan samalla käynnillä. Näin säästetään sekä rokotettavan aikaa että terveydenhuollon resursseja, THL:n asiantuntijalääkäri Mika Muhonen sanoo tiedotteessa.

Ikääntyneiden rokotuskattavuus noussut korona-aikana, pikkulasten laskenut

Korona-aikana ikääntyneet ovat ottaneet influenssarokotteita erityisen ahkerasti, THL kertoo.

Kaudella 2021–2022 rokotusrekisteriin kirjattiin yli 65-vuotiaille lähes 140 000 rokoteannosta enemmän kuin sitä edeltävällä kaudella.

THL:n mukaan 65 vuotta täyttäneistä lähes 63 prosenttia otti influenssarokotteen kaudella 2021–2022. Ikääntyneiden influenssarokotuskattavuus on THL:n mukaan ollut nousussa jo useiden vuosien ajan.

Pikkulasten rokotuskattavuus puolestaan on korona-aikana laskenut hieman.

Alle 3-vuotiaista lapsista yli 41 prosenttia ja 3–6-vuotiaista 31 prosenttia sai influenssarokotuksen viime syksyn tai talven aikana.

Tapausmäärissä ei toistaiseksi nousua

THL:n mukaan influenssaepidemia ei ole vielä alkanut Suomessa. Viikoittaisissa influenssakäynneissä terveyskeskuksissa ei ole ollut nousua. Syksyn aikana tartuntatautirekisteriin on raportoitu viikoittain pieniä määriä influenssalöydöksiä, mutta tapausmäärissä ei ole vielä ollut todettavissa kasvua.

Lokakuun alussa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek ja Husin infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen arvioivat STT:lle, että tulevan influenssakauden ajankohtaa ja ärhäkkyyttä on hankala arvioida.

Järvisen mukaan voimakkaampaan influenssaepidemiaan on tulevalla kaudella mahdollisuus, koska influenssa ei ole kolmeen talvikauteen kiertänyt väestössä. Siten sairastamisen kautta tautia vastaan saatua suojaa ei ole syntynyt.

Kausi-influenssaepidemia ajoittuu Suomessa yleensä lokakuun ja huhtikuun väliseen aikaan, ja tartuntahuippu saavutetaan yleensä helmi-maaliskuussa. Koronavirus on kuitenkin muuttanut tilannetta myös tältä osin, sillä mennyt kausi on ollut niin erilainen kuin sitä aiemmat, Nohynek kertoi.

– Viime kaudella huippu oli huhtikuussa ja yksittäisiä influenssatartuntoja havaittiin ympäri vuoden.