Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin haukkui länsimaita ajatushautomon keskustelutilaisuudessa

Venäjän presidentti Vladimir Putinin esiintyi torstaina Valdai-foorumissa. Häneltä odotettiin etukäteen merkittävää puhetta. Sky News lähetti tilaisuuden suorana ja sitä oli mahdollista seurata tässä jutussa.

Puhe keskittyy vähemmän yllättävästi länsimaiden toiminnan ja arvojen kritisoimiseen. Putin sanoo aluksi, että länsi yrittää hyväksyttää säännön, jonka mukaan vallassa olevilla on mahdollisuus elää ilman sääntöjä.

– Maailma on todistamassa instituutioiden ja kollektiivisen turvallisuuden periaatteen rappeutumista, Putin sanoo.

Hän syyttää länsimaita tuttuun tapaansa sodan lietsomisesta Ukrainassa, maailman energia- ja elintarvikemarkkinoiden horjuttamisesta. Hän väittää länsimaiden yrittävän järjestää provokaation Taiwanissa.

– Länsi kieltää maiden ja kansojen suvereniteetin ja kieltää niiden omaperäisyyden ja ainutlaatuisuuden.

– Ihmiskunnalla on kaksi polkua: joko kerätä kaiken murskaavan ongelmien taakan, tai yrittää etsiä ratkaisuja.

Putin väittää länsimaiden "kieltävän" venäläiskirjailija Fjodor Dostojevskin ja säveltäjä Pjotr Tshaikovskin teoksia, verraten näitä kieltoja natsi-Saksan kirjarovioihin.

Hänen mukaansa länsi alkoi määrittää itse omat sääntönsä, kun muut maat alkoivat hyötyä globalisaatiosta. Länsi pitää itseään ylivertaisena muita "toisen luokan" kansoihin verrattuna.

– Länsi vaatii kaikkia ihmiskunnan resursseja, Putin sanoo.

Putin sanoo länsimaiden "monopolin" uhkana olevan vaihtoehtoinen yhteiskuntamalli. Tätä väitettä hän täsmentää seuraavasti:

– Lännellä on oikeus kymmeniin sukupuoliin ja homoparaateihin, mutta heidän ei pitäisi pyrkiä esittelemään niitä muissa maissa.

Länsimaiden vallan mureneminen maailmannäyttämöllä vaikuttaisi olevan puheen keskeisin teema. Putin palaa lännen auktoriteetin väitettyyn heikkenemiseen toistuvasti.

– Länsimaat ovat muuttumassa vähemmistöksi, mutta heidän oikeutensa on taattava ehdoitta.

Kaiken edellä mainitun jälkeen Putin sanoo kuitenkin, ettei Venäjä katso olevansa lännen vihollinen. Hän sanoo Venäjällä olevan puolustusliitto Natolle yksi pyyntö: pyrkiä sopuun yhdessä Venäjän kanssa. Tarkkoja askelmerkkiä tälle Putin ei kertonut.

Tämän vuoden Valdai-foorumin teemaksi on ilmoitettu "Hegemonian jälkeinen maailma: Oikeutta ja turvallisuutta kaikille".

Putinin tiedottajan Dimitri Peskovin mukaan tapahtuma on "erittäin tärkeä". Peskov ei kertonut, mitä aiheita Putin aikoo käsitellä puheessaan.

– Puhe on päivän päätapahtuma, jota on varmasti analysoitava, tutkittava, luettava ja uudelleenluettava monia päiviä myöhemmin, Peskov hehkui toimittajille.

Kremlin tiedotteen mukaan tapahtumaan oli määrä osallistua 111 asiantuntijaa, poliitikkoa, diplomaattia ja ekonomia 41 maasta.

Lähi-idän, Aasian, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan maiden kerrotaan olevan paljon laajemmin edustettuina tänä vuonna, ja Kremlin mukaan myös länsimaiden edustajia osallistuisi.