Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syysmyräkkä tuotti ennätyksiä tuulivoimatuotannossa – kovista tuulista varoitetaan myös sunnuntaina

Syysmyräkkä toi Suomeen lauantaina kovaa tuulta ja kosolti sadetta. Tuuli riepotteli niin maalla kuin merellä.

Alkuiltaan mennessä maalla rajua tuulta odotettiin etenkin Suomen itäosiin. Luoteistuulen puuskien odotettiin ennusteiden mukaan yltävän 20 metriin sekunnissa tai sen ylikin.

Myös lännessä kehotettiin varautumaan koviin tuuliin. Satakunnan pelastuslaitos neuvoi Twitterissä ihmisiä keräämään irtotavarat pihoilta pois. Pelastuslaitos muistutti myös tarkistamaan vesillä olevien veneiden kiinnitykset.

Sähköyhtiöissä varauduttiin mahdollisiin sähkökatkoihin siltä varalta, että puita kaatuu sähkölinjoille. Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan iltakuuden aikaan noin tuhat ihmistä oli sähköttä viidessätoista eri kunnassa.

Kova tuuli siivitti tuulivoimantuotantoa uusiin ennätyksiin. Muun muassa Fingridin ja NordPoolin dataa seuraavan EnergiaBotin mukaan yhden tunnin tuulivoimatuotantoennätys oli rikkoontunut lauantaina iltakuuteen mennessä jo neljä kertaa. Tuorein ennätys rikottiin iltapäivällä viiden ja kuuden välillä.

Sunnuntaina paistaa aurinko

Sunnuntaista on sen sijaan tulossa poutapäivä, mutta tuulinen sää jatkuu. Kovan tuulen varoitus on voimassa kaikilla merialueilla ja laajasti maa-alueilla.

Päivästä odotetaan Ilmatieteen laitoksen mukaan melko viileää. Etelässä se tarkoittaa 6–7 astetta, Lapissa heikkoa pakkasta päivällä.

Ajokeli saattaa olla sunnuntaina kehno Pohjois-Pohjanmaan itäosissa, Kainuussa, Pohjois-Karjalassa sekä Pohjois- ja Etelä-Savossa.

Säävaroitusten mahdollista muuttumista kannattaa seurata vielä viikonlopun aikana Ilmatieteen laitoksen varoituskartalta internetistä, sanoi päivystävä meteorologi Anja Häkkinen STT:lle.

Maanantaina eteläinen virtaus alkaa voimistua, ja viimeistään tiistaina nähdään uusia sateita.