Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolmen viruksen kopla rasittaa sairaaloita Yhdysvalloissa

Yhdysvalloissa sairaaloita kuormittaa kolmen hengitystieviruksen samanaikainen leviäminen. Sekä influenssa, koronavirus että RS-virus ovat alkaneet levitä maassa tänä vuonna tavanomaista aiemmin.

Lapsiin osuu erityisesti RS-virus, joka aiheuttaa pikkulapsilla ilmatiehyttulehdusta eli bronkioliittia. Tällä flunssakaudella RS-virus on useissa maissa vienyt poikkeuksellisen monia sairaalaan.

– Arvelemme, että monet lapset altistuvat joillekin hengitystieviruksille nyt ensimmäistä kertaa, kun he ovat välttäneet näitä viruksia pandemian ollessa huipussaan, sanoi Yhdysvaltain kansallisen immunisaatio- ja hengitystiesairauskeskuksen johtaja Jose Romero tiedotustilaisuudessa.

Kaikki virukset aiheuttavat samankaltaisia oireita. Suurin osa sairastuneista toipuu viikossa tai parissa, mutta hyvin nuorilla ja iäkkäillä sairaus saattaa edetä vakavaksi.

Romeron mukaan kuumeen tai kurkkukivun kaltaisten flunssaoireiden vuoksi hoitoon hakeudutaan nyt vilkkaasti vuodenaikaan nähden. Influenssan vuoksi sairaalaan joutuu enemmän ihmisiä kuin kymmeneen vuoteen.

Kahteen tarjolla rokote

Asiantuntijoiden mukaan vielä on vaikea arvioida, aiheuttaako tämän vuoden influenssavirus poikkeuksellisen pahaa tautia.

Yhdysvalloissa tulee edelleen joka viikko ilmi yli 270 000 koronavirustartuntaa.

Sairaalat monissa itäisten Yhdysvaltojen osavaltioissa sekä lännessä Washingtonin osavaltiossa ovat liittovaltion terveysviranomaisten mukaan erityisen kovilla.

Kahteen viruksista, koronavirukseen ja influenssaan, on tarjolla rokote. Influenssarokotteissa lasten rokotuskattavuus on alle pandemiaa edeltävällä tasolla.

Lääkeyhtiö Pfizer tiedotti tällä viikolla, että se oli saanut myönteisiä tuloksia RS-virusrokotteen kliinisestä tutkimuksesta. Virusta vastaan ei ole onnistuttu löytämään toimivaa rokotetta puoleen vuosisataan.