Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Republikaanit matkalla kohti edustajainhuoneen enemmistöä, mutta niukemmin kuin odotettiin – senaatissa huipputasaista

Yhdysvaltain välivaaleissa republikaanit ovat saamassa hyvän tuloksen kongressin edustajainhuoneessa.

Republikaanien täytyy saada edustajainhuoneessa viisi lisäpaikkaa ottaakseen enemmistön haltuunsa demokraateilta. Tämä ei ole paljon siihen nähden, että oppositiopuolue on yleensä napannut välivaaleissa yli 20 lisäpaikkaa – ja nykyisenkaltaisessa vaikeassa taloustilanteessa valtaapitävä puolue häviää tavallisesti rumasti. Tässä vaiheessa ääntenlaskentaa republikaanit ovat CNN:n mukaan jo viemässä demokraateilta viisi paikkaa, kolme niistä Floridan osavaltiossa, yhden Georgiassa ja yhden Virginiassa. Floridassa myös vaalipiirien rajojen uudistaminen on hyödyttänyt republikaaneja.

FiveThirtyEight-sivuston ennuste oli etukäteen antanut republikaaneille 84 prosentin todennäköisyyden edustajainhuoneen enemmistöön. Aamulla ennen seitsemää Suomen aikaa New York Timesin reaaliaikaiseen äänestysdataan perustuva ennuste antoi republikaaneille 75 prosentin todennäköisyyden edustajainhuoneen haltuunottoon.

Vaikuttaa siltä, että demokraattien pahimmat pelot täydellisestä murskatappiosta eivät kuitenkaan toteudu. Demokraatit ovat onnistuneet voittamaan joitakin vaalipiirejä, joissa republikaanit oli etukäteen arvioitu suosikeiksi. New York Timesin vaalianalyytikko Nate Cohn totesi Suomen aikaa ennen viittä, että Floridan ulkopuolella demokraatit ovat suoriutuneet noin prosenttiyksikön ennakko-odotuksia paremmin.

– Ei juuri merkkejä punaisesta aallosta tässä vaiheessa, Cohn tviittasi viitaten republikaanien tunnusväriin.

Demokraattien ehdokas matkalla voittoon Pennsylvaniassa

Senaatissa tuloksia on tässä vaiheessa vielä vaikea ennakoida. Senaatissa paikat ovat tällä hetkellä tasan 50–50 ja demokraattien enemmistö perustuu vain varapresidentti Kamala Harrisin ääneen, joten yhdenkin paikan kaappaaminen riittää republikaaneille enemmistön saamiseen.

Ratkaisevista vaa'ankieliosavaltioista Pennsylvaniassa demokraattien John Fetterman näyttää etenevän kohti voittoa huipputasaiseksi ennakoidussa kisassa republikaani Mehmet Ozia vastaan. Georgiassa republikaani Herschel Walker johtaa niukasti istuvaa demokraattisenaattori Raphael Warnockia, mutta kumpikaan ehdokas ei ole ylittämässä 50 prosentin rajaa, jolloin tiedossa olisi toinen kierros.

Muista senaatin vaa'ankieliosavaltioista republikaanit ovat vieneet voiton Pohjois-Carolinassa ja Ohiossa, demokraatit puolestaan New Hampshiressa. Ohiossa voiton otti ex-presidentti Donald Trumpin tukema J.D. Vance, jolle Trumpin tuki oli ratkaisevan tärkeää etenkin republikaanien esivaaleissa.

Lännen vaa'ankieliosavaltioista odotellaan yhä Arizonan ja Nevadan ääntenlaskennan etenemistä.

Jos demokraatit onnistuisivat säilyttämään hiuksenhienon enemmistön senaatissa, tiedossa olisi seuraavien kahden vuoden aikana jakautunut kongressi.

Vuoden 2020 vaalituloksen kieltäjille tulossa useita paikkoja kongressissa

Yli sata republikaaniehdokasta, jotka ovat kiistäneet vuoden 2020 Yhdysvaltojen vaalien tulokset, on tulossa valituiksi välivaaleissa. Yhdysvaltalaiskanavien ennusteiden mukaan vaalituloksen kiistäjät ovat saamassa paikkoja sekä edustajainhuoneessa, senaatissa että keskeisissä osavaltiotason viroissa.

Vaalituloksen kieltäjille on tullut myös selkeitä takaiskuja. Äärioikeistolainen salaliittoteoreetikko Doug Mastriano hävisi demokraattiehdokas Josh Shapirolle Pennsylvanian kuvernöörikisassa.

----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP