Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

CNN: Republikaaneille todennäköisesti muutaman paikan enemmistö edustajainhuoneeseen, senaatin kohtalo auki

Yhdysvaltojen välivaaleissa republikaanit olisivat CNN:n ennusteen mukaan saamassa enemmistön kongressin edustajainhuoneeseen luvuin 221–214. Ääntenlaskenta on kuitenkin vielä puoliltapäivin Suomen aikaa kesken. Toistaiseksi republikaanit johtavat demokraatteja paikkaluvuin 198–178.

Senaatin osalta voimasuhteet ovat sen sijaan vielä täysin auki tasaväkisessä tilanteessa 48–48. Lopputulos voi selvitä vasta joulukuussa, jos Georgian osavaltiossa kumpikaan pääehdokas ei saa yli 50:tä prosenttia äänistä ja päädytään uusintavaaliin

Republikaanien täytyy saada edustajainhuoneessa viisi lisäpaikkaa ottaakseen enemmistön haltuunsa demokraateilta. Tämä ei ole paljon siihen nähden, että oppositiopuolue on yleensä napannut välivaaleissa yli 20 lisäpaikkaa – ja nykyisenkaltaisessa vaikeassa taloustilanteessa valtaapitävä puolue häviää tavallisesti rumasti.

Tässä vaiheessa ääntenlaskentaa republikaanit ovat CNN:n mukaan jo viemässä demokraateilta yhdeksän paikkaa, toiseen suuntaan paikkoja olisi siirtymässä kolme.

FiveThirtyEight-sivuston ennuste oli etukäteen antanut republikaaneille 84 prosentin todennäköisyyden edustajainhuoneen enemmistöön. Puoliltapäivin Suomen aikaa New York Timesin reaaliaikaiseen äänestysdataan perustuva ennuste antoi republikaaneille 83 prosentin todennäköisyyden edustajainhuoneen haltuunottoon. Saman ennusteen mukaan demokraatit pitävät senaatin 66 prosentin todennäköisyydellä.

Vaikuttaa siltä, että demokraattien pahimmat pelot täydellisestä murskatappiosta eivät toteudu. Demokraatit ovat onnistuneet voittamaan joitakin vaalipiirejä, joissa republikaanit oli etukäteen arvioitu suosikeiksi. New York Timesin vaalianalyytikko Nate Cohn totesi Suomen aikaa ennen viittä, että Floridan ulkopuolella demokraatit ovat suoriutuneet noin prosenttiyksikön ennakko-odotuksia paremmin.

– Ei juuri merkkejä punaisesta aallosta tässä vaiheessa, Cohn tviittasi viitaten republikaanien tunnusväriin.

Demokraattiehdokas nappasi republikaanien senaattorinpaikan Pennsylvaniassa

Senaatissa paikat olivat ennen vaaleja tasan 50–50 ja demokraattien enemmistö perustuu vain varapresidentti Kamala Harrisin ääneen, joten yhdenkin paikan kaappaaminen riittää republikaaneille enemmistön saamiseen.

Demokraattien näkymät paranivat huomattavasti sen jälkeen kun varmistui, että ratkaisevassa vaa'ankieliosavaltiossa Pennsylvaniassa demokraattien John Fetterman voitti kisan republikaani Mehmet Ozia vastaan. Kyseessä oli siis senaattorinpaikan siirtyminen puolueelta toiselle.

Georgiassa istuva demokraattisenaattori Raphael Warnock ja republikaani Herschel Walker olivat puoliltapäivin Suomen aikaa käytännössä tasoissa ääniosuuksin 49,2–48,7 prosenttia, eroa oli noin 18 000 ääntä. Jos kumpikaan ei saa yli 50 prosenttia äänistä, pidetään osavaltiossa uusi äänestys 6. joulukuuta ja senaatin voimasuhteet ratkeavat ehkä vasta sitten.

Muista senaatin vaa'ankieliosavaltioista republikaanit ovat vieneet voiton Pohjois-Carolinassa ja Ohiossa, demokraatit puolestaan New Hampshiressa. Ohiossa voiton otti ex-presidentti Donald Trumpin tukema J.D. Vance, jolle Trumpin tuki oli ratkaisevan tärkeää etenkin republikaanien esivaaleissa.

Vaa'ankieliosavaltioista odotellaan yhä Wisconsinin, Arizonan ja Nevadan ääntenlaskennan etenemistä.

Jos demokraatit onnistuisivat säilyttämään hiuksenhienon enemmistön senaatissa, tiedossa olisi seuraavien kahden vuoden aikana jakautunut kongressi.