Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Syksyn ylioppilaskirjoitusten tulokset tiedetään tänään, Biden luonnehti välivaalien olleen hyvä päivä demokratialle, Putin ei lähde G20-maiden kokoukseen

Syksyn ylioppilastutkinnon tulokset selviävät tänään. Ylioppilastutkintolautakunta lähettää tulokset kouluihin aamuyhdeksältä.

Kirjoitukset järjestettiin syyskuussa. Tutkintoon oli ilmoittautunut kaikkiaan runsaat 44 000 kokelasta. Eniten ilmoittautumisia oli aiempaan tapaan englannin pitkän oppimäärän kokeeseen.

Ylioppilastutkinto on viettänyt juhlavuotta, sillä elokuussa tuli kuluneeksi 170 vuotta, kun keisari Nikolai I vahvisti säännökset kirjallisista kokeista yliopistojen suullisten pääsykuulusteluiden rinnalle. Tuolloin kokeet myös sidottiin lukion oppimäärään.

Greenpeace: Autovalmistajat myymässä liian suuren määrän uusia polttomoottoriautoja, että 1,5 asteen ilmastotavoite voitaisiin saavuttaa

Kansainväliset autovalmistajat aikovat lähivuosina myydä liian suuren määrän uusia polttomoottoriautoja, että ilmastotavoitteet voitaisiin saavuttaa, kertoo ympäristöjärjestö Greenpeacen Saksan osasto uudessa raportissaan.

Jotta maailma voisi pysyä tavoitteessa pitää ilmaston lämpeneminen alle 1,5 asteessa esiteolliseen aikaan verrattuna, voidaan uusia polttomoottoriautoja järjestön mukaan myydä enää 315 miljoonaa kappaletta. Greenpeacen mukaan autovalmistajat ovat nykysuunnitelmissaan ylittämässä tämän rajan noin 400 miljoonalla bensiini- ja dieselautolla.

Yhdysvaltain presidentti Biden luonnehti välivaalien olleen hyvä päivä demokratialle

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden luonnehti välivaalien olleen hyvä päivä demokratialle. Biden puhui keskiviikkona myöhään Suomen aikaa Valkoisessa talossa.

Biden nosti esiin, että median ja asiantuntijoiden povaamaa punaiseksi aalloksi kutsumaa republikaanien murskavoittoa ei tullut. Biden oli kuvaillut aiemmin välivaaleja demokratian puolustajien ja maan edellisen presidentin Donald Trumpin tukijoiden väliseksi taistoksi.

Biden lisäsi Yhdysvaltojen demokratiaa koetellun viime vuosina, mutta yhdysvaltalaiset osoittivat jälleen kerran demokratian olevan osa heitä. (Lähde: AFP)

Biden sanoo vahvistavansa alkuvuodesta hakeeko hän jatkokautta presidenttinä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo, että hänellä on aikeita hakea jatkokautta presidenttinä, mutta aikoo päättää asiasta varmuudella vasta varhain ensi vuonna.

Bidenin omalla demokraattipuolueella on sujunut odotettua paremmin eilisissä välivaaleissa. Istuvan presidentin puolue menettää presidenttikauden puolivälissä järjestettävissä välivaaleissa tavallisesti useita paikkoja maan kongressissa.

Presidentin mukaan jatkokausi Valkoisessa talossa on kuitenkin ollut hänen ja hänen puolisonsa Jill Bidenin aikeena siitä huolimatta, mikä välivaalien lopputulos olisi. (Lähde: AFP)

Amnesty: Venäjän pakkosiirrot Ukrainassa todennäköisesti rikos ihmisyyttä vastaan

Venäjän joukot ovat pakkosiirtäneet ukrainalaisia siviilejä miehitetyiltä alueilta toisille sekä edelleen Venäjälle, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa raportissaan. Pakkosiirrot ovat olleet niin systemaattisia ja laajoja, että kyseessä on Amnestyn mukaan todennäköisesti rikos ihmisyyttä vastaan.

Osa siviileistä on joutunut pakkosiirtojen yhteydessä suodatusprosessiin, jonka aikana Venäjän joukot ovat kiduttaneet heitä.

Venäjän joukot ovat myös pakkosiirtäneet lapsia, vanhuksia ja vammaisia ihmisiä, jotka ovat paenneet kodeistaan Venäjän miehityksen edetessä.

Amnesty vaatii, että YK tutkii Venäjän joukkojen tekemiä pakkosiirtoja rikoksena ihmisyyttä vastaan.

Putin ei lähde G20-maiden kokoukseen, Venäjän delegaatiota Balilla johtaa ulkoministeri Lavrov

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei lähde G20-maiden kokoukseen ensi viikolla, kertoo Venäjän Indonesian-suurlähetystö uutistoimisto AFP:lle. Venäjän delegaatiota Indonesian Balilla johtaa Putinin sijaan ulkoministeri Sergei Lavrov.

Suurlähetystön edustajan Julia Tomskajan mukaan Putinin ohjelma on vielä työn alla. Hän kertoo, että Putin voisi osallistua kokoukseen virtuaalisesti. (Lähde: AFP)

Presidentti Biden: Elon Muskin ulkomaiset kytkökset tarkastelun arvoisia

Miljardööri Elon Muskin ulkomaiset yhteistyökuviot ja suhteet ovat tarkastelun arvoisia, arvioi Yhdysvaltain presidentti Joe Biden toimittajille.

Presidentti sanoi, ettei hänen kommenttinsa mahdollisesta selvityksestä tarkoita, että Muskin toimet olisivat välttämättä sopimattomia.

Viime kuussa yhdysvaltalaismediat kertoivat, että Bidenin hallinto olisi harkinnut mahdollista kansallisen turvallisuuden selvitystä muun muassa Muskin Twitter-kauppaan liittyen. Muun muassa Insiderin ja Reutersin mukaan Valkoinen talo on kiistänyt väitteet.

44 miljardin dollarin suuruista yrityskauppaa ovat tukeneet ainakin Saudi-Arabian kuningasperheeseen kuuluva liikemies ja Qatarin valtion sijoitusrahasto. (Lähde: AFP)

Wall Streetin pörssit sulkeutuivat laskussa, pääindeksit pari prosenttia pakkasella

Yhdysvalloissa New Yorkin pörssit sulkeutuivat keskiviikkona laskussa. Teollisuusindeksi Dow Jones oli päivän päätteeksi 2,0 prosenttia pakkasella. Laaja-alainen S&P 500 oli laskussa 2,1 prosenttia ja teknologiapainotteinen Nasdaq 2,5 prosenttia.

Pörssit olivat olleet kolme päivää nousussa, mutta demokraattien odotettua parempi menestys Yhdysvaltain välivaaleissa on lisännyt paineita arvopaperimarkkinoilla.

Republikaanit hivuttautuvat kuitenkin kohti enemmistöä edustajainhuoneessa, ja demokraateilla on vielä mahdollisuus pitää senaatti hallussaan. Tällainen jakautunut kongressi koetaan markkinoiden kannalta suopeaksi.

Pörssitunnelmiin on vaikuttanut myös myllerrys kryptovaluuttamarkkinoilla. (Lähde: AFP)

Markkanen upotti kauden parhaan tuloksensa – Utah vierasvoittoon Atlantassa

Koripalloliiga NBA:ssa Lauri Markkasen Utah Jazz on ottanut vieraissa voiton Atlanta Hawksista pistein 125–119.

Huiman alkukauden pelannut suomalainen oli ottelun ehdoton pistekuningas ja pussitti kauden toistaiseksi parhaan tuloksensa. Yhteensä 32 pistettä tehnyt Markkanen kahmi lisäksi kahdeksan levypalloa, joista kuusi puolustuspäässä.

Kahdeksasta kolmen pisteen heitostaan Markkanen onnistui kuudessa.

Seuraavaksi kovimman pistesaldon teki Atlantan Dejounte Murray, joka upotti kaikkiaan 26 pistettä.

Länsilohkoa johtava Utah on alkukauden aikana pelaamistaan 13 ottelusta hävinnyt vain kolme. Tuore voitto oli Utahille neljäs perättäinen.

Florida otti 3–0-kotivoiton Carolinasta – Barkov teki ylivoimamaalin

Jääkiekon NHL:ssä Florida Panthers otti kotikaukalossaan voiton Carolina Hurricanesista.

Isännät luistelivat 1–0-johtoon Nick Cousinsin avausmaalilla, jonka hän teki, kun ottelua oli takana reilut yhdeksän minuuttia.

Maalittoman toisen erän jälkeen Floridan johtoa lisäsi päätöserän puolivälin tienoilla ylivoimamaalillaan joukkueen suomalaiskippari Aleksander Barkov.

Loppulukemat viimeisteli tyhjään maaliin aivan ottelun viime sekunneilla Sam Bennett, jonka 3–0-maalista kirjautti syöttöpisteen Anton Lundell.

Carolinan maalia vahti ottelussa suomalaisveskari Antti Raanta, joka torjui ottelun aikana yhteensä 33 kertaa. Kotijoukkojen maalilla nollapelin torjui Spencer Knight.