Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltojen välivaaleissa laskettiin torstaina yhä ääniä useissa osavaltioissa – senaatin kohtaloa jännitettiin Arizonassa ja Nevadassa

Yhdysvaltojen välivaalien ääntenlasku jatkui torstaina edelleen useissa osavaltioissa sekä senaatin että edustajainhuoneen osalta. Alkuillasta Suomen aikaa demokraatit olivat saamassa uutiskanava CNN:n mukaan edustajainhuoneeseen 192 paikkaa ja republikaanit 209 paikkaa.

Senaatissa demokraateille oli tulossa 48 paikkaa ja republikaaneille 49.

Koska republikaanit näyttivät edelleen vievän edustajainhuoneen nimiinsä, kohdistui mielenkiinto erittäin tasaiseen senaatin vaaliin ja siinä etenkin Arizonan ja Nevadan osavaltioihin. Senaatin kohtalo voi tosin ratketa vasta joulukuun alussakin, sillä Georgian osavaltiossa joudutaan uusintavaaliin. Istuva demokraattisenaattori Raphael Warnock ja republikaani Herschel Walker olivat tasoissa hieman alle 50 prosentin ääniosuuksilla.

Osavaltion vaalilakien mukaan uusintavaalit on järjestettävä, jos kumpikaan ehdokas ei saa yli puolta äänistä.

Nevadan senaattorikisa ratkennee Las Vegasissa

Arizonassa istuva demokraattisenaattori Mark Kelly saattoi olla melko luottavainen sen suhteen, että hänen työnsä jatkuu. Kun yli 70 prosenttia äänistä oli laskettu, Kellyn saalis oli vajaat 52 prosenttia ja hänen kilpailijansa Blake Mastersin noin 46,5 prosenttia. Arizonassa laskettiin torstaina kiivaasti vielä muun muassa osavaltion väkirikkaimman piirikunnan, Maricopan, 400 000:ta ääntä. Maricopastakin oli kuitenkin määrä saada ainakin osittaisia tuloksia vielä torstain aikana.

Maricopassa sijaitsee muun muassa Arizonan suurin kaupunki Phoenix.

Nevadassa taas tilanne istuvan demokraattisenaattorin Catherine Cortez Maston ja hänen republikaanihaastajansa Adam Laxaltin välillä oli hyvin tiukka. Laxalt johti kisaa noin kahdella prosenttiyksiköllä ja 49,6 prosentin äänisaalilla. Cortez Masto oli kerännyt torstaihin mennessä 47,4 prosenttia äänistä.

Nevada on yleensä republikaanien vahvaa aluetta, mutta osavaltion kimmeltävä kasinohelmi Las Vegas on pitänyt Cortez Maston mahdollisuuksia elossa. Ääntenlasku olikin torstaina kesken juuri Clarkin piirikunnassa, missä Las Vegas sijaitsee.

Bidenin välivaalimenestys kahta edeltäjää parempi

Presidentti Joe Bidenin demokraatit menestyivät välivaaleissa odotuksia paremmin. Istuvan presidentin puolue menettää presidenttikauden puolivälissä järjestettävissä välivaaleissa tavallisesti useita paikkoja maan kongressissa.

Demokraatit onnistuivat Bidenin kauden välivaaleissa kuitenkin paremmin kuin hänen kahden demokraattiedeltäjänsä Barack Obaman ja Bill Clintonin kausien aikana.

– Näissä vaaleissa miljoonat ihmiset antoivat äänensä Amerikalle, joka on reilumpi, oikeudenmukaisempi, tasa-arvoisempi ja vapaampi, Obama kuvaili tuoreita vaaleja Twitterissä.

Obaman mukaan näitä tavoitteita ei ole vielä saavutettu, mutta välivaalien tulos auttaa liikkumaan niitä kohti.

Biden aikoo kertoa mahdollisesta toiselle kaudelle pyrkimisestään varhain ensi vuonna.