Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yrittäjägallup: Pienten ja keskisuurten yritysten maksuaikoja pidennetty lainvastaisesti

Yrityksistä 22 prosenttia kertoo, että heidän maksuaikojaan on pidennetty kahden viimeisen vuoden aikana. Tieto perustuu Yrittäjägallupiin.

Suomen Yrittäjien mukaan ongelma koskee noin 66 000:ta pientä ja keskisuurta yritystä. Eniten maksuaikojaan ovat vastausten perusteella pidentäneet suuret yksityiset yritykset. Pitkät maksuajat aiheuttavat taloudellista haittaa erityisesti rakentamisen toimialalle ja teollisuudelle.

Suomen Yrittäjät muistuttaa, että lain mukaan yritysten välisten laskujen maksuaika saa ylittää 30 päivää vain, jos siitä on nimenomaisesti sovittu.

Vastanneista yrityksistä kolmasosa joutuu odottamaan saataviaan yli 30 päivää. Teollisuudessa näin pitkiä odotusaikoja on yli puolella yrityksistä ja kaupassakin lähes 40 prosentilla.

Gallupin mukaan maksua pitkään odottaneista yrityksistä yli puolet kertoo, että lakia ei ole noudatettu, kun maksuaikoja on pidennetty.

– Eli puolessa niistä tapauksista, joissa palvelun tai tuotteen toimittanut yritys on joutunut odottamaan maksua yli kuukauden, ei ole sovittu pidemmästä maksuajasta, vaikka laki sitä vaatii. Se, että lakia ei noudateta, on iso ongelma, johon pitää puuttua, Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula sanoo tiedotteessa.

– Maan tapa on, että suuryritys lähettää yksipuolisesti tiedon, jossa ilmoitetaan pienyrittäjän saavan rahansa myöhemmin kuin mitä sääntely edellyttää. EU:n komissio on todennut, että neljännes konkursseista johtuu siitä, etteivät yritykset saa ajoissa maksujaan.

Noin puolet vastaajista on sitä mieltä, että viranomaisen tulisi valvoa lain noudattamista.

Yrittäjägallupin toteutti Suomen Yrittäjien pyynnöstä tutkimuslaitos Kantar lokakuussa. Tutkimukseen vastasi 1 091 pk-yrityksen edustajaa. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.