Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Kunnia Ukrainalle ja Suomi Natoon" – Viron pääministeri kehotti jatkamaan Ukrainan tukemista, koska vapaus on kaasua arvokkaampaa

Viron pääministeri Kaja Kallas kehottaa eurooppalaisia jatkamaan Ukrainalle annettavaa tukea.

– Ukrainalaiset maksavat hengellään. Me maksamme euroilla ja meidän pitää toistaa itsellemme, että kaasu voi olla kallista mutta vapaus on korvaamatonta, Kallas sanoi Paasikivi-seuralle Helsingissä tänään pitämässään puheessa.

Kallaksen mukaan tuki Ukrainalle suojelee vapautta sorrosta ja sotarikoksista sekä muidenkin valtioiden vapautta päättää turvallisuusjärjestelyistä ja ulkopolitiikan suunnasta.

– Isot maat voivat tehdä virheitä ja selvitä. Pienille virheiden mahdollisuus on paljon pienempi. Linja Venäjän aggression pysäyttämiseksi Ukrainassa on meille olemassaoloa koskeva kysymys, Kallas sanoi.

Kolme oppia miehityksestä

Kallas perusteli näkemystään kolmella opilla, jotka Viro oppi noin 50 vuotta kestäneestä neuvostomiehityksestä toisesta maailmansodasta kylmän sodan loppuun.

Ensimmäisen opin kohdalla hän viittasi esimerkiksi puhdistuksiin ja virolaisten kyydityksiin muualle Neuvostoliittoon.

– Vapauden puolesta pitää taistella todennäköisyyksistä välittämättä, koska vaihtoehto on pahempi, Kallas sanoi.

Toisena oppina hän totesi varautumisen. Kallas kertoi, että puolustuksen osuus Viron budjetista tulee ylittämään kolmen prosentin osuuden vuonna 2024. Hän puhui maan asevelvollisuudesta, reserveistä ja asehankinnoista.

Kolmantena oppina hän viittasi yhteistyön tärkeyteen.

– Kun saimme itsenäisyytemme takaisin 50 vuoden miehityksen jälkeen, päätimme, ettemme tule olemaan enää koskaan yksin, emme koskaan ilman liittolaisia emmekä koskaan ilman ystäviä. Siksi olemme EU:ssa ja siksi olemme Natossa, Kallas sanoi.

Hän lopetti pitkälti englanninkieliseen puheen kahteen muulla kielellä olevaan kehotukseen:

– Slava Ukraini and Suomi Natoon [kunnia Ukrainalle ja Suomi Natoon].

Suomen seitsemännen presidentin mukaan nimetty Paasikivi-seura on tunnettu ulkopolitiikkaa ja kansainvälistä politiikkaa käsittelevistä tapahtumista.