Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nato: Venäläishävittäjät lähestyivät Itämerellä olleita Nato-aluksia vaarallisesti ja epäammattimaisesti

Kaksi venäläistä taisteluhävittäjää lähestyi torstaiaamuna Itämerellä rutiinioperaatioita suorittaneita Naton merialuksia, sotilasliitto sanoo tiedotteessa.

Nato kuvailee venäläiskoneiden toimintaa vaaralliseksi ja epäammattimaiseksi, sillä ylilento tapahtui tunnetulla vaara-alueella, joka oli varattu ilmatorjuntaharjoituksille. Tämän lisäksi sotilasliiton arvioon vaikuttivat hävittäjien lentokorkeus sekä niiden läheisyys Naton aluksiin.

Sotilasliiton mukaan venäläislentäjät eivät vastanneet Nato-joukkojen tiedusteluviesteihin. Koneet lensivät lähimmillään reilun 90 metrin korkeudessa ja reilun 70 metrin etäisyydeltä aluksista.

– Toiminta lisäsi virhearviointien, virheiden ja onnettomuuksien riskiä, Nato arvioi tiedotteessaan.

Tiedotteessa sanotaan Naton joukkojen noudattaneen kansainvälisiä ilmailun ja merenkulun sääntöjä.

– Nato vastaa asianmukaisesti kaikkeen alueella tapahtuvaan Naton laillisen toiminnan häirintään, joka vaarantaa ilma-alustemme, laivojemme tai niiden henkilöstön turvallisuuden, tiedotteessa painotetaan.

– Nato ei pyri yhteenottoon eikä aiheuta minkäänlaista uhkaa.

Nato on lisännyt läsnäoloaan Itämerellä ja Pohjanmerellä

Naton ja Venäjän väliset jännitteet ovat kärjistyneet entisestään Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa Ukrainassa.

Tällä viikolla pelot osapuolten välisestä yhteenotosta heräsivät, kun kaksi ihmistä kuoli ohjuksen vuoksi Ukrainan rajanaapurissa Puolassa, joka on Naton jäsen.

Sotilasliitto kuitenkin sanoi ohjuksen olleen todennäköisesti Ukrainan ilmatorjuntaan käyttämä, mikä liennytti kuumentunutta tilannetta.

Nato on kaksinkertaistanut läsnäoloaan Itämerellä ja Pohjanmerellä sen jälkeen, kun Nord Stream -kaasuputkissa havaittiin vuodot.

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo sekä syyttäjä kertoivat perjantaina, että Nord Stream -kaasuputkien syyskuussa paljastuneet vauriot ovat tutkinnassa varmistuneet sabotaasiksi. Viranomaisten mukaan kaasuputkien läheltä on otettu talteen runsaasti vieraita esineitä, joissa on jäämiä räjähdysaineista.

Naton merenkulkuryhmä Itämerellä on suorittanut operaatioita lisätäkseen yhteistyötä sotilasliiton jäseniksi pyrkivien Suomen ja Ruotsin kanssa. Merenkulkuryhmään kuuluu ainakin hollantilaisia, norjalaisia ja tanskalaisia aluksia.

Korjattu klo 12.12: Jutussa puhuttiin alusten lentokorkeudesta, tarkennettu hävittäjien lentokorkeudeksi.